Logo vierklank.nl
De praktijk van Fred Houtman is gelegen aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading.
De praktijk van Fred Houtman is gelegen aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading. (Foto: )

De specialist voor het bewegingsapparaat

Fred Houtman Orthopedisch Manuele Therapie is sinds maart 2020 aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading gevestigd. Houtman: ‘In het mooie dorp aan het bos. Helaas moest de praktijk direct wegens corona 6 weken dicht, dus eigenlijk ben ik pas open sinds eind april 2020’.

door Henk van de Bunt

Houtman is afgestudeerd in 1992 en werkte op verschillende plekken in Nederland maar ook 15 jaar in het (verre) buitenland; ‘Twee jaar in Duitsland, 1,5 jaar in Marokko, 6,5 jaar in Sri Lanka en 5 jaar in Ethiopië. Vanaf 2012 waren IJsselstein en Nijkerk het werkgebied. Houtman woont sinds 2012 in Hollandsche Rading en heeft daar nu een éénmanspraktijk: ‘Dus u wordt altijd door dezelfde therapeut behandeld. Met mijn praktijk aan huis heb ik een grote flexibiliteit in behandeltijden. Bij een speciale reden kan een keer een behandeling in het weekend gepland worden, maar ook een afspraak in de vroege ochtend is mogelijk’.

Kraken
In het logo van de praktijk vallen verschillende kernbegrippen op: ’Orthopedisch manuele therapie gaat over het beweeglijk maken van gewrichten. Dit kan met langzame en met snelle bewegingen gedaan worden. De snelle beweging heet manipulatie en is bekend onder de naam ‘kraken’ vanwege het specifieke geluid dat er gehoord kan worden. Met de manipulatie kunnen de kleine gewrichten van de wervelkolom, hand en voet heel snel weer beweeglijk gemaakt worden. Dry needling is een zeer effectieve manier van behandeling van verkrampingen of knoopjes in de spieren door het inbrengen van de naald in specifieke punten van de spier. Spieren waar langdurig knoopjes inzitten zijn slecht te trainen, zijn verkort en kunnen veel meer pijnklachten veroorzaken dan algemeen gedacht wordt. Ook bij bijvoorbeeld kaakklachten kan dry needling heel veel effect hebben’.

Echografie
Bindweefselmassage behandelt de verminderde beweeglijkheid tussen de huidlaag en het vlies dat over de spieren ligt. Het geeft rek in het gebied waar vanuit zenuwen de huid en de oppervlakkige spieren ingaan. In sommige gevallen reageren mensen beter op dry needling en anderen beter op bindweefselmassage of drukpuntbehandeling om ontspanning en pijnvermindering te krijgen. De finishing touch is door oefening de behandelde spieren weer fit maken; ‘In mijn praktijk staat een uitstekend echografieapparaat, waarmee ik allerlei structuren van het bewegingsapparaat in beeld kan brengen zoals spieren, pezen, botten etc. Echografie vraagt een zeer uitgebreide kennis van anatomie en ziektebeelden. De uitgebreide studie, die ik hiervoor gedaan heb en nog doe heeft mijn kennis weer sterk uitgebreid’. Vroeger was de echografie voorbehouden aan radiologen en was de kwaliteit van de apparatuur veel minder. De prijs van de apparatuur is gezakt en er is een enorme hoeveelheid studiemogelijkheden bijgekomen. Hierdoor is echografie binnen het bereik van de fysiotherapeut gekomen.

Verwijzing
Houtman heeft geen contract met verzekeraars, maar de aanvullende verzekering vergoedt wel een flink deel van de behandeling. Verzekeraars stellen steeds meer eisen aan de fysiotherapeuten, die naar zijn idee zeer negatief uit kunnen pakken voor de behandeling. Houtman: ‘Wanneer het geld voor de behandeling bij de verzekeraar vandaan komt ga ik luisteren naar de druk die de verzekeraar op mij zet om bijvoorbeeld maar 6x te behandelen bij lage rugklachten. Ik luister naar degene die betaalt: de klant. Ik geloof in het zo goed en volledig mogelijk klachten oplossen. Ik zie vaak mensen van 45 jaar en ouder, waarbij blijkt dat heel veel klachten van vroeger opeens weer opkomen of dat deze klachten samen een heel ingewikkeld klachtencomplex zijn gaan vormen. In deze situatie worden mensen vaak afgescheept door artsen en therapeuten, omdat de klachten niet begrepen worden of dat het benodigde aantal behandelingen het gemiddelde van de therapeut te ver omhoog brengt. Mensen kunnen zonder verwijzing bij mij komen. Er is slechts 1 verzekeringsmaatschappij die een verwijzing vraagt voor de declaratie van het onderzoek. Na een diagnose van de huisarts wil ik toch dat mensen in eigen woorden hun klachten beschrijven. Ik luister naar hen om te begrijpen hoe hun klachten in elkaar steken en of er meer meespeelt dat de klachten beïnvloedt of onderhoudt. Dit vormt de basis van mijn onderzoek. Met het lichamelijk onderzoek wil ik uitvinden welke structuren en processen meespelen in de klacht en dit duidelijk maken aan de persoon in kwestie. Hierna komt een voorstel voor behandeling, waarbij de klant zijn of haar voorkeuren kan inbrengen’.

Meer berichten