Logo vierklank.nl
Ellen Kieviet en Harold Oechies hebben zin in de week van de Duurzaamheid. (foto Lex Linsen)
Ellen Kieviet en Harold Oechies hebben zin in de week van de Duurzaamheid. (foto Lex Linsen) (Foto: )

Duurzaamheidsactiviteiten in de Centrumkerk

Harold Oechies is nog niet zo lang overtuigd van het nut om in je dagelijks leven rekening te houden met het klimaat: ‘Ik dacht altijd wat maakt dat nou uit wat ik doe? Ondertussen stoken ze in China en Polen massa’s kolen, varen tankers op zware stookolie over oceanen, … dus wat? Maar nu snap ik dat wij met elkaar heel veel kleintjes zijn, die samen een hele grote vormen. Langzaam is er bij mij iets open gegaan’.

‘Heb je daar een voorbeeld van’? Oechies: ‘Ik ben altijd een echte vleeseter geweest. Maar vlees kost heel veel grondstoffen en betekent veel CO2-uitstoot. Toch heb ik nog steeds graag een lekker stukje vlees. Maar laatst was ik bij een bijeenkomst van dominees in een klooster in Huessen en daar was ik erg verrast door hoe lekker het vegetarisch eten daar was. En dat is veel milieuvriendelijker. Met een beetje aanpassen kun je dus veel doen voor het klimaat en toch lekker eten’.

Afvalbak om
Ellen Kieviet, lid van de kerkcommissie Inspireren, was er vroeger bij: ‘In de oliecrisis al vroegen we ons af ‘waarom hebben we eigenlijk nu dat licht aan?’ Ellen heeft in Wageningen gestudeerd en een paar jaar milieukunde gegeven aan MTS-ers en volwassenen. ‘Dan gaf ik studenten wel eens de opdracht om de afvalbak om te kieperen. Ze verbaasden zich er dan over hoeveel eten en verpakkingsmateriaal daarin zat’. Voor Ellen is het een zekerheid dat het anders kan. ‘Bij ons eten 4 van de 6 vegetarisch. Vooral de jongste is fanatiek.’

Interessant programma
Harold en Ellen zijn blij dat ze met kerkleden een groot interessant programma in elkaar konden zetten voor de Week van de Duurzaamheid. ‘Als kerk organiseren we dat wel, maar het is voor iedereen. We heten niet voor niks Centrumkerk en zitten niet voor niks in het winkelgebied’, zegt Harold Oechies.

Vegetarisch koken
Op zaterdag 9 oktober is er voor de deur van de Centrumkerk een grote markt. Je kunt er vegetarische hapjes proeven, recepten krijgen, vegetarisch leren koken, er is een Repair café waar je kapotte dingen kunt laten repareren, een kledingreparatietafel, een kledingbeurs, boekentafels, en je kunt ook gewoon koffie komen drinken. Verder zijn er tot 16 oktober interactieve lezingen over hoe je tegenover de natuur kunt staan en over hoe jij het verschil kunt maken. Een professional organizer geeft een paar workshops over ‘ontspullen’, enz. Het programma staat op /www.pgbilthoven.nl/centrumkerk. (Lex Linsen)

Meer berichten