Burgemeester Sjoerd Potters heeft zijn jongeren-collega het ambtsketen omgehangen.
Burgemeester Sjoerd Potters heeft zijn jongeren-collega het ambtsketen omgehangen.

Nieuwe kinderburgemeester gaat voor duurzaamheid

Algemeen

door Henk van de Bunt

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de gemeente De Bilt werd er een benoemde kinderburgemeester in een gemeenteraadsvergadering geïnstalleerd. Uit diverse aanmeldingen en een selectieprocedure was Feline Lauret uit de kern De Bilt uitverkoren om het ambt van kinderburgemeester voor het schooljaar 2021/2022 te gaan bekleden. Feline zal zich met name inzetten voor het door haar aangedragen thema duurzaamheid.

Feline Lauret (13 jaar) uit De Bilt overtuigde bij de selectieprocedure door haar presentatie en had al een plan uitgedacht hoe ze haar thema duurzaamheid onder de aandacht wilde brengen. Ze kijkt goed naar wat haalbaar is en is gedreven om het thema ‘Duurzaamheid’ op een praktische manier op te pakken en andere kinderen hierbij te betrekken en te enthousiasmeren.

Duurzaamheid
Feline noemt het in haar ‘inauguratierede’ in de gemeenteraadsvergadering van 30 september een eer om de nieuwe kinderburgemeester van gemeente De Bilt te mogen zijn: ‘Ik mocht nu al even uitkijken naar dit avontuur en verheug me erg op het komende jaar nu ik het stokje mag overnemen van Carmen. Ik hoop ook haar te leren kennen zodat ik van haar ervaring kan leren. Ik zal met trots deze keten dragen en wil mij, namens alle kinderen, inzetten voor het thema duurzaamheid. Onze gemeente heeft dit thema al op haar agenda staan en er zijn al vele initiatieven en ontwikkelingen op dit vlak, daar ben ik trots op. Maar we kunnen meer, want dit leeft niet alleen voor mijzelf en ons gezin, maar voor ons allen en het is ook noodzaak dat we met elkaar nog meer verduurzamen en uitdagingen zoals plasticafval en klimaatveranderingen aangaan. De reden waarom ik graag kinderburgemeester wilde worden is om vooral het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten’.

Generatie
‘Mijn overtuiging is dat wanneer iedereen iets kleins in zijn gedrag verandert, door er even bij stil te staan wat de impact is van onze eigen keuzes, we heel veel meer kunnen bereiken dan wanneer slechts enkelen grote veranderingen teweeg brengen. Hoe maken we dit grote thema duurzaamheid behapbaar en toegankelijk voor iedereen? Zodat we met plezier en zelfs gemak willen en kunnen bijdragen aan een groene toekomst. Want juist samen, met kleine stapjes kunnen we echt een groot verschil maken, door onze krachten en gedachten te bundelen. Ik hoop de stem van mijn generatie, in het bijzonder de kinderen van de gemeente de Bilt, voor een groene toekomst te laten horen en vorm te geven in daadwerkelijke plannen waaraan ook wij kinderen kunnen meedoen’.

Draagvlak
‘Ik wil dan ook graag komend jaar hier met u meedenken en draagvlak creëren op dit gebied en alle inwoners van onze gemeente, jong en oud, inspireren en enthousiast maken voor nieuwe manieren, die minder belastend zijn voor het milieu. Ik kijk er naar uit om met u allen te mogen samenwerken en in het bijzonder met u burgemeester Potters, omdat u mij aan de hand wilt nemen. Dank u wel voor deze mooie kans en ik beloof dat ik mij met hart en ziel zal inzetten voor dit ambt en een gezonde wereld’.

Afbeelding