Logo vierklank.nl
<p>Op dinsdag12 oktober opent wethouder Anne Brommersma om 17:30 uur bij de Hubo in Bilthoven een schap voor bruikbaar bouwrestafval.</p>

Op dinsdag12 oktober opent wethouder Anne Brommersma om 17:30 uur bij de Hubo in Bilthoven een schap voor bruikbaar bouwrestafval.

(Foto: )

Duurzaamheidsmaatregelen vaak dicht bij huis te realiseren

Voor de Week van de Duurzaamheid van 8 tot en met 16 oktober hebben in de gemeente De Bilt vijf organisaties voor de vijfde keer het initiatief genomen. Dat zijn energiecoöperatie BENG!, Biltsheerlijk, Samen voor De Bilt, Wereldwinkel en Werkgroep Fairtrade De Bilt. ‘Je ziet dat er heel veel samenwerking komt met organisaties die met duurzaamheid bezig zijn’, aldus wethouder Anne Brommersma.

door Guus Geebel

De wethouder noemt een aantal maatregelen zoals zonnepanelen op het dak en isolatie die meteen besparingen opleveren en waarvan de investering in enkele jaren is terugverdiend. ‘Voor het opwekken van energie melden zich investeerders en als gemeente vinden we het belangrijk dat er 50% lokaal eigendom is. Als het gaat om geld van het Rijk gaat het vooral om van het aardgas af en klimaatadaptatie. Zij vindt het goed dat er particuliere regelingen zijn zoals voor elektrisch rijden. ‘De gemeente heeft daar niet de middelen voor.’ Anne Brommersma wijst op de website jouwhuisslimmer.nl. ‘Dat is ons energieloket waar je alles kunt vinden. Op dit moment lopen er twee subsidieregelingen. Een voor kleinere en een voor grootschaliger maatregelen.’ Zij hoopt dat veel mensen daar gebruik van maken.

Hergebruik
Brommersma merkt dat energie opwekken vergeleken met tien jaar geleden bij ons allemaal nu wel tussen de oren zit. Circulaire economie staat nog een beetje in de kinderschoenen. Als voorbeeld noemt zij materialen hergebruik. ‘Het simpelst is afval scheiden en plastic hergebruiken.’ De wethouder noemt een voorbeeld waar ze heel trots op is. ‘Bouwbedrijven en aannemers hebben heel vaak materialen over. Die moeten bijvoorbeeld een badkamer betegelen en voor de zekerheid kopen ze wat meer in. In containers zie je die niet gebruikte tegels vaak liggen. Wij konden geen bouwkringloop realiseren waar aannemers hun materialen heen zouden kunnen brengen en particulieren er wat uithalen. Er was geen businessmodel te bedenken om dat in de gemeente op te zetten, maar de eigenaar van de Hubo in Bilthoven vond het initiatief zo mooi dat hij in de winkel een schap maakt waar dit restmateriaal heen kan.’ Anne vertelt dat zij dit schap op dinsdag 12 oktober om 17:30 uur gaat openen. Toen zij dit initiatief bij de provincie vertelde was iedereen enthousiast en ze zeiden er te gaan kijken.

Circulair
‘De milieustraat wordt uitgebreid met een deel van de gemeentewerf zodat we meer circulair kunnen inzamelen. Naast de gemeentelijke inzamelcontainers voor kleding die overal in de gemeente staan, gaat de BIGA ook oude kleding inzamelen en huis aan huis ophalen. Daardoor kunnen we tweemaal zoveel inzamelen, blijkt uit ervaring in Utrechtse Heuvelrug.’ Er zijn tijdens de Week van de Duurzaamheid tal van activiteiten en Anne Brommersma wil graag de activiteit band op spanning onder de aandacht brengen. ‘Een band op de juiste spanning scheelt heel veel in energieverbruik. Tegenover de ingang van zwembad Brandenburg staat een pomp en op 8 oktober zijn mensen aanwezig die het voor je doen.’ Op 10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Er zijn verhalen gemaakt voor alle leeftijdsgroepen op scholen waaruit gekozen kan worden bij welke groep een verhaal past. Kinderburgemeester Feline Lauret is die dag ook actief.

Meer berichten