Logo vierklank.nl
Hans Achterhuis vertelt over zijn boek 'Geloof in geweld'.
Hans Achterhuis vertelt over zijn boek 'Geloof in geweld'. (Foto: )

Vriendenavond in Huize Gaudeamus

Donderdagavond was er weer een Vriendenavond in Huize Gaudeamus met filosoof Hans Achterhuis als gastspreker. Er was een muzikaal optreden van 3 leerlingen van de Amsterdamse vioolpedagoge Carmen Eberz. 

De violisten, meisjes in de leeftijd van 12 en 13 jaar, speelden werken van Julius Röntgen, begeleid op de vleugel. De jonge meisjes toonden in hun vioolspel een begaafdheid en enthousiasme die een mooie muzikale toekomst belooft 

Lezing
Daarna was het woord aan Hans Achterhuis. Hij was in 2011 de eerste Denker des Vaderlands. Het thema van zijn verhaal ‘Geloof in geweld’, de titel van zijn onlangs verschenen boek, dat handelt over geweld en religie. Hij noemde daarin ook de overeenkomst tussen het Christendom en de Islam. Achterhuis stond uitgebreid stil bij de rol van Jezus in de Bijbel. Jezus gebruikte geen geweld en heeft het ook nooit gestimuleerd. Latere volgelingen gebruikten de religie wel als motief om geweld toe te passen (denk aan de kruistochten, heksenverbrandingen etc.). (Frans Poot)

Meer berichten