Op het eerste gezicht denk je aan weggeworpen sinaasappelschillen langs het pad. Het blijkt bij nader inzien een zwam te zijn: het is de bekerzwam. Zo langs een pad groeien is best gewoon voor deze soort, hij houdt van een beetje verstoorde open plekken op zandgrond. Zelden groeien ze alleen, vaak zie je er meer in de buurt als je even zoekt. De kleur is onmiskenbaar. (foto Wim Westland)
Op het eerste gezicht denk je aan weggeworpen sinaasappelschillen langs het pad. Het blijkt bij nader inzien een zwam te zijn: het is de bekerzwam. Zo langs een pad groeien is best gewoon voor deze soort, hij houdt van een beetje verstoorde open plekken op zandgrond. Zelden groeien ze alleen, vaak zie je er meer in de buurt als je even zoekt. De kleur is onmiskenbaar. (foto Wim Westland) Foto: wimw

Paddenstoelenwandeling

Algemeen

Paddenstoelen zijn er het hele jaar door, maar de piek ligt toch duidelijk in de herfst. Wanneer en in welke aantallen ze precies boven de grond komen, hangt onder andere af van lichtintensiteit, temperatuur en vochtigheid. Vorig jaar was het voor de paddenstoelen door de droge zomer een slecht jaar. Deze zomer was koel, maar wel veel natter. 

Wat dat voor (positieve) gevolgen heeft voor al die wonderlijke verschijningsvormen die paddenstoelen kunnen hebben kan men op zondag 3 oktober tijdens een (paddenstoelen-)wandeling ontdekken; de ervaring leert dat Het Ridderoordse bos (terrein van Het Utrechts Landschap), een grote variatie aan paddenstoelen herbergt. Tijdens de wandeling wordt verteld over het ontstaan en de functie van paddenstoelen en hoe u de verschillende soorten kunt herkennen. De wandeling is gratis. Aanmelden kan bij Jaap Milius (j.milius@casema.nl. Het maximumaantal deelnemers is 32. Volwassenen en kinderen zijn welkom, honden kunnen niet mee. Het vertrek is om 11.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Gezichtslaan in Bilthoven. Info bij Ina van den Berge (06 54660713). 

De sombere honingzwam infecteert de boom via wonden aan wortels. Vaak gaat de aantasting over in houtrot van de wortels en stamvoet. Na verloop van tijd zal de conditie van de boom achteruit gaan en dit kan uiteindelijk resulteren in het afsterven van de boom. (foto Wim Westland)
Als iemand je vraagt een paddenstoel te tekenen, hoe zou die er dan uit zien? Waarschijnlijk had je een rode paddenstoel met witte stippen in je hoofd, of niet? Dat is de vliegenzwam. Hij groeit niet alleen in Nederland, maar ook op veel plekken in Noord- en Zuid-Amerika. De vliegenzwam lijkt een oude bekende, maar hij is wel giftig. (foto Wim Westland)