Foto Jack Folkers
Foto Jack Folkers

Aanleiding

Algemeen

Het was op een heerlijke avond in het voorjaar dat ik kennis maakte met de Haiku. De natuur kleurde lichtgroen en stond nadrukkelijk in het teken van de voortplanting. De Westbroekse polder trilde van intens verlangen in geluid en in geuren. Vogels zongen uit volle borst, de avondlucht resoneerde met het kwaken van de kikkers en het fluitenkruid geurde zoet. Met een groepje vrienden kwamen we die avond voor de vogels. We zagen jonge zwaluwen de omgeving rondom hun nest verkennen, we hoorden de roep van de roerdomp vanuit het hoge riet en met een blik door de telelens konden we de rietgors haast aanraken.

In een poëtische stemming zochten we de juiste toon. Onze vogelvriend opperde de Haiku, een van oorsprong Japanse dichtvorm in drie regels van 5-7-5 lettergrepen. Toepasselijk omdat de Haiku vaak een natuurbeleving beschrijft waarbij alle zintuigen op scherp staan. Niet rijmend, maar ritmisch en kort, raakte ik in de ban van de Haiku. Schilderen met woorden tilt de tekst uit z’n vertrouwde betekenis, wat voor onverwachte associaties zorgt. Dat jaar nam ik de Haiku mee de bergen in en het bracht me nieuwe inzichten. En de heerlijke uitdaging om dat in een paar woorden weer te geven.

Om die dichtvorm toegankelijker te maken schreef ik er een verhaaltje bij. Het schetsen van de sfeer met woorden. Daarmee is het eenvoudiger om anderen mee nemen in sprongen door de polder, door de tijd en de seizoenen. De combinatie foto, Haiku en tekst werd mijn wekelijkse bijdrage aan De Vierklank. Op verzoek van een aantal lezers zijn de eerste honderd binnenkort te koop in boekvorm: Polderproza in honderd Haiku’s.

Ter illustratie dit keer een groepje kraanvogels die de polder bij Westbroek in 2018 bezochten. Al sinds de oudheid is deze bijzondere vogel in veel culturen de boodschapper van vrede, vrijheid en geluk. Een oude Japanse legende belooft dat met het vouwen van 1000 kraanvogels een grote wens in vervulling zal gaan. Heden ten dage worden er daarom veel kraanvogels gevouwen voor de wereldvrede.

(Karien Scholten)

In haiku:

Lezen langs de lens

Laat natuur zich vertalen

In honderd Haiku’s

!