Robin Verstraten, winnaar van de beste masterscriptie. (foto Bas van Hattum)
Robin Verstraten, winnaar van de beste masterscriptie. (foto Bas van Hattum) Foto: S.J. van Hattum

Ondanks Asperger beste masterscriptie Universiteit Utrecht

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Elk jaar maakt de Universiteit Utrecht de winnaars van de beste masterscriptie bekend. Dit jaar, tijdens de opening van het Academisch Jaar op maandag 6 september, viel Robin Verstraten uit Bilthoven in de prijzen. De weg naar deze bijzondere prijs ging hem niet gemakkelijk af, maar...waar een wil is, is een weg.

Stel, je hebt Asperger, een vorm van autisme en iedereen om je heen denkt dat het niets wordt met jou. Wat doe je dan? Het bijltje erbij neergooien? Of toch stug doorgaan? Nou, dat laatste deed Robin. Hij ging door. En nu gaat hij op voor zijn PhD (hoogste academische graad).

‘Ik had al op jonge leeftijd door dat ik anders was dan anderen’, vertelt Robin. Vaak had ik ruzie op school en er waren nog meer aanwijzingen dat ik anders was. Aan het eind van de basisschool kreeg ik een lager schooladvies vanwege mijn autisme, maar ik wilde hoe dan ook naar de universiteit. En daarvoor heb je vwo nodig’. En dat lukte. Robin ging naar het vwo, slaagde hiervoor en ging naar de universiteit.

Studie
Net als op de middelbare school, stortte Robin (25) zich op zijn studie en vier geleden behaalde hij zijn bachelor in wiskunde en een bachelor in natuur- en sterrenkunde. En nog steeds had Robin niet genoeg van zijn studie. Vorig jaar haalde hij ook twee masters, ééntje in Mathematical Sciences en ééntje in Theoretical Physics. Zijn master werd uitgeroepen tot beste in 2021.

Zelfhelend
In het juryrapport van de Universiteit Utrecht (www.uu.nl) staat: in zijn onderzoek, zoals beschreven in “The fractional Langevin equation”, ontdekte Robin Verstraten met nieuwe analytische technieken een nieuwe staat van materie: het Time Glass. Daarmee is het mogelijk 'bruggen te bouwen' tussen de velden van fractionele calculus, glas en niet-stationaire kwantumdynamica. Robin: ‘Voor veel mensen zal dit als abracadabra klinken, maar laat ik een voorbeeld geven. Als je een ijsblokje op tafel legt, smelt het. De toestand van het water verandert van vast naar vloeibaar. En dat kan ook met glas. Als je je mobiel laat vallen, zit er mogelijk een kras in het glas. Met mijn onderzoek hoop ik een oplossing te vinden voor een soort zelfhelend laagje op glas. Deze kras verdwijnt doordat het glas vloeibaar wordt en daarna weer verandert in de vaste stof. Hoewel mijn onderzoek puur theoretisch is, tonen veel bedrijven interesse in mijn onderzoek en willen deze graag financieren, maar alleen als zij ook het patent krijgen. Gelukkig kon de universiteit nog een potje vinden, zodat zij het onderzoek zelf financieren. Daar ben ik heel blij mee’.

Promotie
Het promotieonderzoek loopt al sinds vorig jaar november. ‘Eén van mijn begeleiders hielp mee met literatuuronderzoek naar time glass.’vertelt Robin. ‘De eerste twee maanden liep alles op rolletjes. Werkelijk alles kon hij vinden. Zo kwamen wij erachter dat grote wetenschappers als Isaäc Newton en Leibniz in de 17e eeuw zich afzonderlijk bezighielden met dit onderwerp. Maar nu komt het echt grote werk. Er is niets meer te vinden over eerdere onderzoeken en moet ik mijn eigen weg zien te vinden’.

Robin heeft nog wel een boodschap aan jongeren met een autisme en aan het middelbaar onderwijs. Robin: ‘Ook al heb je een autisme, laat je vooral niet afleiden door wat anderen zeggen. Probeer je doel te bereiken, net als ik. Het middelbaar onderwijs heeft veel te weinig oog voor leerlingen met een autisme. Zij moet meer aandacht aan hen schenken op school. Het is echt een gemiste kans als zij niets doet met al die leerlingen met een autisme, want ook zij kunnen vaak meer dan men denkt’.