Het scholierendebat wordt in het gemeentehuis gehouden.
Het scholierendebat wordt in het gemeentehuis gehouden.

Scholieren in debat over duurzaamheid

Algemeen

De Biltse Duurzame Week start op vrijdag 8 oktober met een scholierendebat in de raadzaal van het gemeentehuis. Alle vijf Biltse scholen voor voortgezet onderwijs komen met een afvaardiging en de leerlingen zullen debatteren over verschillende stellingen rond het thema duurzaamheid. Zo zijn er stellingen over energie, over (plastic) afval en over fairtrade. 

De raadsgriffie ondersteunt de organisatie van het debat: ‘We zien veel enthousiasme bij de scholen maar ook bij de raadsleden om mee te doen’, vertelt griffier Thecla van der Torre. ‘Het is een mooie manier voor jongeren om over standpunten na te denken, deze goed te formuleren en ze ook te kunnen verdedigen. Iets dat misschien wel meer dan ooit nodig is’. 

Burgemeester Sjoerd Potters opent de wedstrijd en de jury bestaat uit raadsleden. De teams kunnen punten verdienen op argumentatie, geloofwaardigheid, humor en samenwerking. 

Twee jaar geleden vond het scholierendebat voor het eerst plaats, toen met drie deelnemende scholen. Vorig jaar kon het vanwege corona geen doorgang vinden. Daarom is het des te mooier dat nu alle vijf scholen meestrijden. Zij krijgen alle stellingen van tevoren toegestuurd, zodat de leerlingen zich goed kunnen voorbereiden. Met welke stellingen ze aan de slag gaan blijft echter tot op het laatst een verrassing. (Maaike Noorlander)