Martijn, nog in alle rust in Zuid Frankrijk. (foto Helen Arenz)
Martijn, nog in alle rust in Zuid Frankrijk. (foto Helen Arenz)

Onderweg naar moeder

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op dinsdag 21 september - Wereld Alzheimer Dag - begon Martijn Koning (51) aan een wandeling van ongeveer 2000 km vanuit zijn woonplaats Le Ségur (Tarn) in Zuid-Frankrijk naar Nederland. Hij hoopt begin november aan te komen in Bilthoven voor de 91e verjaardag van zijn moeder. 

Martijn: ‘Mijn lieve moeder heeft Alzheimer. Zij is de bron van mijn leven. Ik ga vanuit Zuid-Frankrijk via een bekende pelgrimsroute teruglopen naar mijn moeder in Nederland. Elke dag wandel ik de afstand van een marathon, 50 dagen achter elkaar. Graag sluit ik haar weer in mijn armen op haar verjaardag. Na 2000 kilometer terug bij de bron’.

Lopend
Sinds 2015 wonen Martijn en zijn vrouw in Frankrijk. Door de coronabeperkingen was het niet mogelijk om de afgelopen twee jaar naar Nederland te reizen. Martijn: ‘Ik zie er naar uit om mijn moeder weer te ontmoeten en bij haar te zijn. Ik ga in zeven weken lopend naar haar toe en ik heb besloten om mijn bijdrage te leveren in de strijd tegen de ziekte Alzheimer. In die (wandel-)periode wil ik geld inzamelen voor onderzoek naar deze ziekte. Mijn doel is om 10000 euro op te halen voor Alzheimer Nederland. Meer dan de helft is al binnen (6000 euro). Met gemiddeld 42 kilometer per dag loop ik via de lange-afstand-wandelpaden GR36 en GR654 door Frankrijk, volg de Via Monastica in België richting ’s Hertogenbosch en vandaaruit door naar Bilthoven, waar ik voor 9 november hoop aan te komen. Via social media heb ik de helft van de overnachtingen geregeld, de andere helft is deels buiten onder de sterren overnachten en soms in een B&B’.

Volgen
Op Facebook en Instagram @alzheimermarathonwalk plaatst Martijn dagelijkse updates van de avonturen onderweg; deze zijn ook te volgen via de actiepagina van Alzheimer Nederland. Halverwege zal hij ook via deze krant over zijn belevenissen verhalen. Zie ook inactievooralzheimer.nl

.

!