Logo vierklank.nl
<p><em>De reden van de omleiding is de tijdelijke onbereikbaarheid van de Hessenweg in De Bilt</em>.</p>

De reden van de omleiding is de tijdelijke onbereikbaarheid van de Hessenweg in De Bilt.

(Foto: )

Gewijzigde bus-routes leiden tot irritaties

De route van lijnbus 77 is tijdelijk gewijzigd. De gebrekkige communicatie hierover leidt tot irritatie bij inwoners en reizigersverenging Rover.

door Henk van de Bunt

‘Het is vooral het gemis aan informatie over de omleiding van de bussen die normaal over de Hessenweg rijden, waar Rover ontevreden over is’, aldus Evert Bouws. De inwoner van Bilthoven is vertegenwoordiger van Reizigersvereniging Rover; de stem van de reiziger in het openbaar vervoer. Bouws vervolgt: ‘Ook het ROCOV-Utrecht (overleg over OV namens de reizigers) is hierover niet geïnformeerd, terwijl het een omleiding betreft tot eind november, bijna drie maanden. Een belangrijk deel van De Bilt heeft al die tijd geen rechtstreekse verbinding per bus met Utrecht en Zeist’.

Gemeente
De gemeente De Bilt heeft, volgens Bouws, nagelaten om via de huis-aan-huisbladen hierover melding te maken: ‘Men denkt daar blijkbaar dat ze dat kunnen overlaten aan de busmaatschappijen. Die doen dat echter uitsluitend via internet en de schermpjes in de bussen. De meeste mensen hoorden er pas over, toen de omleiding al was ingesteld. Zowel Qbuzz als Syntus-Utrecht hebben niet of nauwelijks geïnformeerd via hun websites. Qbuzz (lijn 77) heel summier, alleen vindbaar voor mensen die de weg weten op de website https://www.u-ov.info/, Syntus (lijn 58) aanvankelijk helemaal niet, maar na opmerkingen van Rover wel redelijk vindbaar’. Bouws zet ook vraagtekens bij de noodzaak van het mijden van de 1ste Brandenburgerweg.

Drukte
‘Van Qbuzz hoorden we, dat ze de bewoners van de Alfred Nobellaan de drukte van de bussen niet wilden aandoen. Een feit is, dat lijn 77 overdag om de 10 minuten rijdt, tijdens de spits nog iets frequenter. Het gevolg is echter, dat er nu een omleiding is via de Biltse Rading met noodhaltes op grote afstand van de Hessenweg. De noodhalte aan de Groenekanseweg is nog wel te belopen voor de omwonenden, maar de haltes bij de kruising Biltse Rading / Blauwkapelseweg richting Utrecht liggen wel heel erg ver van de Hessenweg, richting Utrecht alleen bereikbaar via de weg Weltevreden. Zeker een kwartier lopen. Er zijn wel fietsklemmen geplaatst’.

Lijn 58
Volgens Bouws volgt ook lijn 58 de omleidingsroute via de Biltse Rading. Lijn 58 rijdt vervolgens van de Biltse Rading via de Blauwkapelseweg naar de Bilthovenseweg richting Utrechtseweg naar Zeist, maar doet de haltes op de Blauwkapelseweg niet aan. Als gevolg van dit alles hebben de bewoners van Bilthoven nu geen busverbinding naar de Hessenweg en de bewoners van De Bilt oostelijk van de Hessenweg alleen de bussen op de Utrechtseweg. Op de Soestdijkseweg (alleen maandag tot vrijdag overdag) dan ook nog lijn 31 van Bilthoven naar de Uithof en verder.

Van de gemeente De Bilt werd geen reactie ontvangen.

Meer berichten