De Dorpskerk-gemeenschap verzorgt een koffieochtend voor de buurt.
De Dorpskerk-gemeenschap verzorgt een koffieochtend voor de buurt.

Dag vol kleinschalige activiteiten

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op 25 september bruist het weer in de kernen van de gemeente De Bilt. Door de coronacrisis is de samenleving in De Bilt al anderhalf jaar ‘op slot’. De hoogste tijd om weer voorzichtig ‘open’ te gaan en elkaar weer te ontmoeten, te bewegen en te sporten en het culturele leven weer te beleven en zelf mee aan de slag te gaan. Op die dag wordt hiervoor op meerdere locaties het startschot voor gegeven. 

Er is een aantrekkelijke ontmoetingsprogramma samengesteld met dans, muziek, sport, creativiteit, kunst, koffieochtend, shopping en diverse workshops en informatiepunten o.a. bijvoorbeeld over vrijwilligerswerk. Uiteraard is er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten en weer even met elkaar in contact te komen. De opzet is kleinschalig zodat dit alles binnen de nog geldende coronamaatregelen valt. De ontmoetingsdag is één van de acties die volgen uit het Crisis- en herstelplan corona welke in juni door de gemeenteraad is aangenomen. 

Locaties
De activiteiten, optredens, workshops en ontmoetingsplekken zijn tussen 10.00 en 16.00 uur op meerdere locaties; in De Bilt (o.a. bij Regenboogschool, Hessenweg, Cruijff Court, Stichting Mens), Bilthoven (o.a. bij Julianaschool, Bilthovense boekhandel, WVT, Centrum kerk) en Maartensdijk (bij De Vierstee). Kijk voor het actuele programma en de locaties op www.debiltgaatopen.nl

Opening bij het Lichtruim
De officiële opening van deze ontmoetingsdag is om 10.00 uur bij het Lichtruim in Bilthoven met o.a. een bijdrage van het Brandweerorkest; aansluitend zal kinderburgemeester Carmen Braak in de bibliotheek een verhaal voor kinderen voorlezen. Het Brandweerorkest verzorgt aansluitend van 10.00 tot 11.00 uur een optreden in het Winkelcentrum Planetenbaan. 

Op de Julianaschool in Bilthoven zijn er vanaf 10.00 uur Creative Workshops en een disco voor groep 8 en gaat de speeltuin open. In de Bilthovense Boekhandel zijn er diverse activiteiten op de stoep en in de kelder op het gebied van inspiratie opdoen, reisinformatie , kunst podium en muziek. In de Centrumkerk (Julianalaan 42) zijn er vanaf 12.30 uur allerlei muzikale activiteiten en zijn er vanaf 14.30 uur demonstraties portrettekenen. 

Bij WVT (Talinglaan 10) is er het Repair Café, een workshop Streetdance en is er een infopunt van verenigingen.

Verhalen
Basisschool Wereldwijs verzorgt een workshop Circle Percussion – Beats on Barrels, de Historisch Kring verzorgt de ‘Quiz Wie kent De Bilt’ in combi met muziek en is er een optreden van Ivo Scherpsseel Jazzsense Big band. Verdeeld over de dag is er een Dansworkshop, maken kinderen filmpjes op de telefoon, is er een verhalenverteller , een infopunt met informatie over verenigingen, een presentatie over niet aangeboren hersenletsel en een workshop oude muziek. Bij de Schaapskooi is er een Groei en bloei plantjesmarkt, zijn er regentonnen en is er een infokraam met o.a. duurzaam De Bilt, verkoop Reinaerde, kinderboerderij open, springkussens. 

Wie kent De Bilt
Op 25 september is er een unieke gelegenheid om mee te doen aan een ‘pubquiz’ gemaakt door de Historische Kring D’Oude school. Aan de hand van een reeks vragen test men de kennis over de geschiedenis van De Bilt en Bilthoven. Er zijn zowel open als meerkeuze vragen. De vragen zijn verdeeld in vijf categorieën zoals algemeen, straatnamen, bekende personen enzovoort. Iedereen strijdt individueel. Na een eerste ronde gaan er twee personen door naar de finale. Voor de winnaar is er het boek De Bilt Toen en Nu van Werry Crone of een ander boek uit de collectie van de Historische Kring. Er is plaats voor 30 personen, dus wees er snel bij. Aanmelden kan via evenementen@historischekringdebilt.nl vóór vrijdag 24 september 18.00 uur.

De Bilt
Op Regenboog(-basis-)school (Aeolusweg 8) is er een voorstelling jeugdensemble strijkorkest, een verhalenverteller, een Muziekworkshop en wordt er geknutseld met mais.

Op het Cruijff Court aan de Buys Ballotweg is er een sportprogramma in samenwerking met de buurtsportcoach.

Stichting Mens De Bilt (Molenkamp 60) verzorgt een koffieochtend en organiseert een ontmoeting met optreden van Paul en Andrea (gitaar en zang). De Dorpskerk-gemeenschap

verzorgt een koffieochtend voor de buurt, een Blokfluitconcert; er is een orgelbespeling en een trompet en er zijn Saxen en klarinetten. Op de Hessenweg zijn diverse activiteiten als poffertjeskraam, infopunt hulpdiensten, mobiele muziekact en versnaperingen en Sportschool Allround Gym (Kapelweg 4a) verzorgt een Workshop ‘Maak kennis met kracht- en conditietraining en boksen’. 

Maartensdijk
In De Vierstee aan de Nagtegaallaan 30 in Maartensdijk zijn diverse activiteiten: er is een Open les 2MOVE, een Workshop zang, een koor-optreden (theaterzaal), een bijdrage van Kunst & Genoegen (sporthal) en er zijn diverse optredens jeugdensemble. Er is een infopunt lokale verenigingen en over het seniorweb.

Coronamaatregelen nog van kracht
De Bilt gaat open maar wel op een voorzichtige, kleinschalige en veilige manier. Aangezien de coronamaatregelen nog gelden, moet er nog rekening mee worden gehouden dat op diverse locaties een maximum aantal belangstellenden naar binnen kan of aanwezig kan zijn bij een bepaalde activiteit. 

Sponsorloop
Op deze ontmoetingsdag kan men ook meedoen met de sponsorloop Histories. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar de Stichting Naburen. Meer informatie is te vinden op de website www.debiltgaatopen.nl. Actueel overzicht op www.debiltgaatopen.nl

Voorafje op de Pubquiz over De Bilt. Op deze foto staat het huis van de seinwachter dat is afgebroken in verband met de reconstructie van het stationsgebied. Waar is het huis herbouwd?
In de Centrumkerk (Julianalaan 42) zijn er allerlei muzikale activiteiten. [foto Walter Eijndhoven]
!