Logo vierklank.nl
Peter Kerkhove staat 60 jaar achter het katheder.
Peter Kerkhove staat 60 jaar achter het katheder. (Foto: )

Peter Kerkhove, 60 jaar prediker

Zondag 12 september vierde Peter Kerkhove uit Bilthoven in een speciale bijeenkomst zijn 60 jaar prediker-schap. Samen met veel gasten vond de viering plaats in de Zuiderkapel, aan de Boslaan 3 in Bilthoven.

door Walter Eijndhoven

Peter Kerkhove werd in 1931 in Vlissingen geboren. Zijn eerste levensjaren bracht hij door op het eiland Walcheren. Toen Kerkhove zes jaar oud was, kreeg zijn vader een andere baan en vertrok het gezin naar Batavia. ‘Ik had daar een leuke tijd’ vertelt Kerkhove. ‘Door de week moest ik naar school en op zondag naar de kerk’. ‘Ik herinner mij dat de diensten altijd in het Nederlands waren. Wij woonden in een Nederlandse wijk. Later ben ik met schoolreünies nog diverse malen teruggegaan naar Indonesië en heb ik ook het echte Indonesië mogen ervaren’.

Vlissingen
In 1946 ging Kerkhove alleen terug naar Vlissingen. Zijn ouders kwamen pas een jaar later. De schepen naar Nederland waren overvol. Kerkhove ging naar de HTS in Dordrecht. Kerkhove: ‘Tijdens mijn studietijd deed ik evangelisatiewerk vanuit de kerk onder straatjeugd. Zij kwamen naar de avonden die wij voor hen organiseerden. Je zou het een soort zondagsschool voor tieners kunnen noemen. Natuurlijk zongen wij ook uit de zangbundel van Johannes de Heer’.

Predikerscursus
Na zijn militaire dienst kreeg Kerkhove een baan bij een aannemer in Amsterdam en ‘s avonds ging hij naar een Bijbelkring van Youth for Christ. ‘Na mijn trouwen vroeg Youth for Christ mij om een nieuw te starten Bijbelkring in Amsterdam-Noord te gaan leiden. In september 1961 volgde ik, gedurende een week, een predikerscursus in Markelo, met ongeveer honderd deelnemers. Aan het eind van die week mochten vier cursisten een preek houden, waaronder ik. In sommige plaatsen werd ik na die cursus gevraagd om te komen spreken. In Bilthoven had ik één Bijbelkring.

En nu ben ik dus 60 jaar prediker. In de Zuiderkapel houd ik nogmaals een preek. Een bijzondere. Dezelfde als 60 jaar geleden, toen ik mijn eerste preek hield, namelijk over 2 Petrus 1. Hier heb ik emotioneel echt iets mee’.

Meer berichten