Logo vierklank.nl
<p>Burgemeester Sjoerd Potters en comit&eacute;voorzitter Romana Engeman knippen het lint door.</p>

Burgemeester Sjoerd Potters en comitévoorzitter Romana Engeman knippen het lint door.

(Foto: )

Feestelijke opening Open Monumentendag 2021

Onder grote belangstelling opende burgemeester Sjoerd Potters zaterdag 11 september bij villa Trinari aan de Soestdijkseweg in Bilthoven Open Monumentendag. Samen met comitévoorzitter Romana Engeman knipte hij met een hele grote schaar een lint door. Smartlappenkoor Sterk Spul luisterde de opening op met een toepasselijk lied en kreeg daarvoor een daverend applaus.

door Guus Geebel

Vooraf werden de aanwezigen welkom geheten door de eigenaars van villa Trinari, Kees en Annemarie van Beek. Hij vertelt een en ander wat over de geschiedenis van de villa die in 1911 gebouwd werd als een van de eerste woningen in de nieuwe villawijk Biltsche Duinen. Het huis was gebouwd voor de aannemer in dit gebied. Het ontwerp is van een Noord-Nederlandse architect Huurman die in Groningen veel panden heeft ontworpen. Het is een rijksmonument.

Woonhuizen
Burgemeester Potters leerde het pand kennen als een kantoorpand toen hij in de gemeente kwam wonen. Het is nu een woonhuis waarvan er deze Open Monumentendag zo’n twintig bezocht kunnen worden. Hij noemt ook de struikelstenen die onlangs zijn gelegd bij een aantal woonhuizen in de gemeente De Bilt. ‘In de Tweede Wereldoorlog zijn 130 mensen uit deze gemeente afgevoerd Duitsland en Polen. Hij vindt het mooi dat het woonhuis nu centraal staat, want bij een woonhuis hoort vaak een geschiedenis. Dat kan een mooie geschiedenis zijn, maar ook een verdrietige en daardoor krijg je kleuring aan de huizen die er staan. Hij vindt het zeker in deze coronatijd mooi dat het woonhuis nu centraal staat, maar ook dat we elkaar nu weer in de ogen kunnen kijken.

Linten knippen
Vervolgens knippen de burgemeester Sjoerd Potters en Romana Engeman het lint door waarmee de Open Monumentendag officieel wordt geopend. Er wordt wel gezegd dat het doorknippen van een lint behoort tot de corebusiness van een burgemeester, maar het blijkt pas de derde keer te zijn dat Sjoerd Potters op deze manier een opening verricht. Het smartlappenkoor Sterk Spul zorgt voor de uitsmijter van de openingsceremonie en brengt op de melodie van Oh, Waterlooplein het lied: Oh Mijn Monument. Daarin worden in elk couplet monumenten in de gemeente bezongen met als refrein:

Oh mijn monument …. is jouw monument

Dat ouwe huis dat staat er maar,

al meer dan honderdvijftig jaar,

Subsidie, echt geen rooie cent,

toch een monument! 

Meer berichten