Logo vierklank.nl
Onder toeziend oog van Ria snijdt Wijnand Hennipman op zijn jubileumdag zelf de taart aan.
Onder toeziend oog van Ria snijdt Wijnand Hennipman op zijn jubileumdag zelf de taart aan. (Foto: )

40 jaar trouwe dienst

1 September 2021 was Wijnand Hennipman 40 jaar in dienst bij Veldhuizen Wagenbouw; op die bewuste 1steseptemberdag dacht Wijnand met zijn Ria een paar dagen op vakantie te gaan naar Drenthe. Om dat te voorkomen wachtten zijn collega’s hem op de rotonde en brachten hem op naar het bedrijf om daar gebak te gaan eten. Daarna is de reis naar Drenthe alsnog hervat.

door Henk van de Bunt

40 jaar geleden begon het dienstverband van de jubilaris in Loosdrecht bij het toenmalige bedrijf Bart Veldhuizen, waar Wijnand zelf de productie van landbouwwagens deed. Bart Veldhuizen was boer in Loosdrecht, maar hij had altijd veel plezier in techniek. Hij werkte al vroeg aan landbouwmechanisatie en aan de bouw van wagens voor de landbouw. In 1978 vond de officiële inschrijving in de Kamer van Koophandel plaats van Veldhuizen Bedrijfswagens, gestart door genoemde Bart Veldhuizen in Loosdrecht. Wijnand Hennipman uit Westbroek, werd in 1981 de eerste werknemer.

Verhuizing
Doordat de fabriek in Loosdrecht in een woonkern lag, was er geluidsoverlast van de logistieke stromen. Om die reden werd in 1993 de locatie aan de Koningin Wilhelminaweg 259 in Groenekan gekocht, vlak bij de A27-afritten. Hier was voorheen het bedrijf Cator Metalen gevestigd, dat failliet gegaan was. In 1999 werd op die locatie de werkplaats vervangen en in 2001 werd deze uitgebreid. In 2005 werd ook het buitenterrein uitgebreid. Er werken in totaal circa 60 werknemers. Naast de locatie in Groenekan zijn er vestigingen in Loosdrecht en Zwolle.

Woordvoerder
Bij het 35-jarig bestaan van het bedrijf in 2015 schrijft collega Walter Eijndhoven over Wijnand Hennipman als ‘woordvoerder van het bedrijf’. Huidig eigenaar Pieter Veldhuizen vindt dat meer dan logisch: ‘Wijnand groeide door binnen het bedrijf; na de aankoop in 1993 van het pand in Groenekan is Wijnand een jaartje later gevraagd om het pand op te knappen en wordt een steunpunt voor verhuur aldaar geopend. Hennipman vertelt in 2015 daarover: ‘Al snel daarna werden er aluminium aanhangwagens geproduceerd; minder gewicht betekent immers ook minder brandstof’.

Stagebegeleider
Hennipman was betrokken bij de heropbouw van het bedrijf: alle vervallen gebouwen werden vervangen door werkplaatsen met goeie smeerput die voldoen aan alle eisen. Ook is de parkeerplaats uitgebreid en voorzien van olieafscheiders. Het huidige takenpakket van Wijnand Hennipman bevat een scala van werkzaamheden, zoals schadeafhandeling huurauto’s, gebouwenbeheer, loonadministratie en het begeleiden van stageplaatsen. Dat laatste is natuurlijk het meest logisch voor een zo ervaren werknemer als Wijnand Hennipman.

Westbroeker
Wijnand Hennipman is een betrokken inwoner van Westbroek: hij weet als geen ander wat er in het dorp speelt en leeft. De Westbroeker was jarenlang raadscommissielid voor de SGP in De Bilt. Al meerdere generaties kennen bij de ingang van het kerkgebouw van de Hervormde gemeente in Westbroek geen ander gezicht dan dat van koster Wijnand Hennipman.

Meer berichten