Afbeelding

Open Monumentendagen in atelier Jits Bakker

Algemeen

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september zijn er kosteloze rondleidingen in atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker aan de Holle Bilt 16-18 in De Bilt. 

 De kooi en het labyrint zijn beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen krijg je een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands’ bekendste beeldend kunstenaars.  

Monument
Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’. ‘Jits was ontzettend gastvrij, hij wilde graag dat iedereen kon genieten van zijn kunst. Dit thema sluit dan ook uitstekend aan bij zijn karakter en bij de doelstellingen van de Stichting die zijn oeuvre beheert’, aldus zijn zoon Tibo van de Zand. ‘Een groot gedeelte van de collectie is in de openlucht te bezichtigen. Het beeldenlabyrint is zelfs groot genoeg om meerdere groepen te kunnen ontvangen die daarbij ook voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Men kan uiteraard ook zelfstandig rondkijken in het atelier en het beeldenlabyrint’, aldus Tibo.

Een monumentaal atelier
Jits Bakker kreeg in de loop der jaren fameuze opdrachten. Zijn werken bevinden zich in vele museale en particuliere collecties in tal van landen, zoals Amerika, Duitsland, Engeland, Mexico, Portugal en Spanje. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt het Beeldenpark Jits Bakker, met een permanente verzameling van 31 van zijn beelden. Een groot deel van zijn levenswerk is ondergebracht in de Stichting Jits Bakker Collectie, die zijn intellectuele oeuvre beheert en toegankelijk maakt voor het publiek.