Logo vierklank.nl
Deelnemers aan de zomerschool zijn trots op hun behaalde certificaat. (foto Alwin Porton)
Deelnemers aan de zomerschool zijn trots op hun behaalde certificaat. (foto Alwin Porton) (Foto: )

Taal in de zomer

Begin augustus opende de Zomerschool van Steunpunt Vluchtelingen de deuren. Het idee: doorgaan met het leren van onze taal als de taalscholen wegens vakantie gesloten zijn. Het was alweer de vijfde editie.

Vorig jaar werd alleen online gewerkt en waren er slechts 7 deelnemers. Dit jaar konden er met kleine groepen in een grote zaal weer persoonlijk les gegeven worden. Door corona werd pas eind juni de hele organisatie opgestart, wat weinig tijd liet voor werving van deelnemers. Maar uiteindelijk was er toch een groepje van zes beginners en een groepje van zes gevorderden. 

Op weg naar werk
Drie weken lang werkten de groepjes vier ochtenden per week aan het verbeteren van hun taalvaardigheid in het Nederlands. Het thema voor de gevorderden was ‘Op weg naar werk’. Daar komt heel wat bij kijken: praten over opleidingen in eigen land en in Nederland, ervaringen, vrijwilligerswerk, hobby’s (misschien kun je daar je werk van maken), en een persoonlijkheidstest. Welke eigenschappen heb je en welke vaardigheden? Het is een bij de meeste deelnemers totaal onbekend fenomeen om zo naar jezelf te kijken: ben ik een teamspeler of werk ik liever alleen? Kan ik onder tijdsdruk werken? Ben ik flexibel? Behulpzaam? Heel veel nieuwe woorden waarmee zelfstandig op de computer geoefend werd, en die daarna in de klas gebruikt werden in het gesprek met elkaar.

Kort
De meeste deelnemers vonden drie weken veel te kort. Ze vonden het leerzaam, de docenten kregen een 10, de speciaal gemaakte lesboekjes waren prima en ze hadden het onderling ook nog eens heel gezellig. Dat was goed te zien bij de uitreiking van de certificaten. Iedereen had iets lekkers van een recept uit eigen land meegebracht.

Steunfonds Vluchtelingen De Bilt maakt de Zomerschool financieel mogelijk, zodat de deelnemers echt een stukje op weg geholpen worden in onze maatschappij. Meer informatie? Kijk op de website: https://www.steunfondsvluchtelingendebilt.nl/         (Maud Bredero)

Meer berichten