Logo vierklank.nl
<p><em>De wijk Tuindorp in Bilthoven maakt ook onderdeel uit van de te bezichtigen monumentale woningen.</em></p>

De wijk Tuindorp in Bilthoven maakt ook onderdeel uit van de te bezichtigen monumentale woningen.

(Foto: )

Comité Open Monumentendag De Bilt legt laatste hand aan programma

Op woensdag 25 augustus kwam het comité dat de Biltse Open Monumentendag organiseert in de Julianaschool bijeen om het programma voor zaterdag 11 september verder vorm te geven. Voorafgaand gaf voorzitter Romana Engeman met enkele leden van het comité een toelichting op de invulling van de dag en hoe een en ander tot stand is gekomen.

door Guus Geebel

De VriendenLoterij Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in de tweede week van september en vindt nu voor de 35ste keer plaats. Duizenden monumenten in Nederland zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Het landelijk thema van de dag ‘Mijn monument is jouw monument’ werd afgelopen najaar bekendgemaakt. Romana Engeman vertelt dat het Biltse comité in de maanden oktober, november de laatste editie altijd evalueert. ‘In januari beginnen daarna de maandelijkse vergaderingen weer en gaat het comité te brainstormen over de plaatselijke invulling van het nieuwe thema. Wij kwamen tot de conclusie dat als je van het landelijke thema Mi casa es su casa (Mijn huis is jouw huis) zou maken, het goed in te vullen was met de vele monumentale woonhuizen in de gemeente. We zijn gaan onderzoeken welke Rijks monumentale huizen in de gemeente zijn en wat gemeentelijke monumenten met drie sterren.’

Schoonheid
Comitéleden zijn daarna door de gemeente gaan fietsen en kwamen tot een lange lijst met mogelijkheden. ‘Daarna zijn we de bewoners gaan benaderen en uiteindelijk waren 19 bewoners bereid hun huis op te laten nemen in de route. We hebben nog nooit zoveel deelnemende monumenten gehad.’ Penningmeester Gerrit Bloothooft van het comité: ‘Mijn huis is jouw huis vinden we heel goed passen bij de monumentale woningen in de gemeente. Toen het op tafel kwam was iedereen meteen enthousiast om het op deze manier in te vullen. Particuliere monumenten zijn niet zo vaak onderdeel van het programma. Het heeft een mooie symboliek. Het drukt uit: Je bent gastvrij, laat mensen toe tot je erf en je bent welkom. Heel toepasselijk op woonhuizen.’ Romana Engeman vindt het ook een mooie link met de discussie in de gemeente over wonen en bouwen. ‘Mijn persoonlijke missie is: laten we bewust zijn van de schoonheid die hier is en houd daar bij verdere ontwikkelingen rekening mee.’

Fietsroute
Burgemeester Sjoerd Potters opent de dag op 11 september bij villa Trinari, Soestdijkseweg 329 Bilthoven om 10:00 uur. Smartlappenkoor Sterk Spul zingt daarbij een toepasselijk lied. Van elk monument is een beschrijving gemaakt die op de landelijke website Open Monumentendag te zien is door De Bilt in te tikken. ‘Het buitenwerk van de deelnemende huizen is monumentaal, maar aan de binnenkant is het eigentijds. De huizen zijn daarom alleen aan de buitenkant en op het erf te bezichtigen’, vertelt Romana. Er is op 11 september een fietsroute langs de panden uitgezet. Op verschillende plaatsen in de gemeente is de route te verkrijgen. Ook is er vanaf de tweede week van september een online fietstocht die dus ook op andere dagen gebruikt kan worden. Te vinden op de website www.monumentendebilt.nl. ‘Het is met de fiets op 11 september een mooie tocht langs de monumenten en bij de meeste huizen vertellen bewoners daar een en ander over het huis en de geschiedenis.’ Bij de huizen staan informatieborden over het huis en zijn vrijwilligers aanwezig met materiaal. Op een zestal plaatsen treden die dag ook enkele keren muziekgroepjes op. Het zijn niet alleen villa’s, ook het Bilthovense Tuindorp is in de route opgenomen.

Scholenproject
Drie dagen voorafgaand aan de Open Monumentendag vindt een scholenproject plaats dat wordt gecoördineerd door Marjan Bosma. Het scholenproject werd destijds in de voormalige gemeente Maartensdijk gestart en heeft gediend als pilot voor het landelijk comité. De groepen 7 en 8 van de Biltse basisscholen krijgen een uitnodiging om mee te doen op een van de drie locaties. Onderwijswethouder Madeleine Bakker opent het scholenproject op woensdag 8 september om 9:00 uur op Landgoed Beerschoten, een van de drie locaties. De andere zijn Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven en de groepsschuilplaatsen aan de Voordorpsedijk in Groenekan. De Stichting Streekmuseum Vredegoed is in 2009 opgericht en in 2010 begonnen als een klein museum met permanente tentoonstellingen met een bijzondere collectie plattelands- en boerenvoorwerpen. De voorwerpen zijn allemaal gerelateerd aan traditioneel wonen, ambachtelijk werken op een boerenbedrijf en veenderij en de dorpssamenleving. De groepsschuilplaatsen aan de Voordorpsedijk waren onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze waren bedoeld als onderkomen bij beschietingen en bombardementen, als de loopgraven tussen de schuilplaatsen niet genoeg dekking boden. groepsschuilplaatsen werden gebouwd in 1939-1940.

Meer berichten