Bram Dolman naast de Biltse Dorpskerk (Peperbus) en de Hervormde Kerk in Westbroek (r). Tijdens de Kunstroute is ander werk van hem te zien.
Bram Dolman naast de Biltse Dorpskerk (Peperbus) en de Hervormde Kerk in Westbroek (r). Tijdens de Kunstroute is ander werk van hem te zien.

Kunstroute BeeKk

Algemeen

door Henk van de Bunt

In het weekend van 4 en 5 september is er een explosie van kunstwerken te zien. Nadat vorig jaar de Kunstroute in het water viel, wordt nu alles uit de kast gehaald om de schade in te halen. De Kunstroute BeeKk 2021 gaat door zolang de mogelijkheden gunstig zijn.

Bezoekers kunnen tussen 12.00 en 17.00 uur terecht op 21 verschillende adressen waar soms meerdere kunstenaars exposeren of soms één. In totaal zijn er 41 exposanten, leden en gasten, die graag hun werk tonen. De locaties zijn herkenbaar aan de BeeKk-vlag. Op http://www.kunstkringbeekk.nl/ is een folder met gedetailleerde informatie over de verschillende locaties. De toegang is gratis. Voor mensen die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de kunstkring BeeKk is dit een mooie kans om inzicht te krijgen en/of contact te leggen.

Overzichtstentoonstelling
Een dag voor de Kunstroute start, begint de Overzichtstentoonstelling ‘Reflectie’ met van elke deelnemende kunstenaar aan de Kunstroute één kunstwerk; van 3 t/m 15 september in Het Lichtruim te Bilthoven, Planetenplein 2, tijdens openingstijden.

Dolman
In Brasserie Olivier, Emmaplein 2 in Bilthoven exposeert Bram Dolman. Hij vertelt: ‘Al vanaf mijn jeugd bestaan er voor mij drie hobby’s: schaatsen, schaken en schilderen. Bij het schaatsen en schaken gaan de jaren tellen, maar schilderen doe ik nog met evenveel plezier als vroeger. Landschap, stilleven en portret, elk thema heeft mijn interesse, maar landschap het meest. Van mijn vader, die kleurmaker was, kreeg ik mijn eerste lessen. Hij leerde mij de geheimen van het kleur mengen’.

Water
Bram Dolman schildert o.a. stadsgezichten en landschappen. Het schilderen in olieverf heeft hierbij nog steeds de voorkeur: ‘In deze techniek werk ik al sinds mijn jeugd. Mijn eindresultaten in olieverf, acryl of pentekening zijn altijd realistisch van karakter. De laatste jaren is het portret eveneens een interessant thema voor mij geworden. Inspiratie ontstaat vaak tijdens museumbezoek. Het landschap heeft altijd mijn voorkeur gehad, vooral als er water in voorkomt. Op de meeste landschappen die ik maak is dus water te zien’.

Gebouwen
Bram Dolman is veelzijdig: ‘Het schilderen van monumentale gebouwen heeft nog altijd mijn interesse. Jagtlust heb ik sinds 1980 al menigmaal getekend, geschilderd of geaquarelleerd, meest in opdracht. Het fraaie gebouw blijft mij boeien omdat elke weergave vanuit verschillende gezichtspunten toch steeds weer anders van sfeer wordt’. Naast Jagtlust vereeuwigde Dolman o.a. ook Eyckenstein (1780) in Maartensdijk en de Zuiderkapel (1916) in Bilthoven.