Nieuwslezer Robbert van den Heuvel aan het werk in de studio van RouletteFM.
Nieuwslezer Robbert van den Heuvel aan het werk in de studio van RouletteFM.

Lokale omroep als opstap voor later

Algemeen

door Henk van de Bunt

Het maakt niet uit naar welke zender, naar welk radiostation je luistert en of dat nu op FM, DAB+, kabel of internet is; Je wilt weten wat er gebeurt in de wereld om je heen; elk uur verandert die wereld weer een klein beetje. Lokale omroepen vervullen daarbij een belangrijke maatschappelijke rol. 

Lokale omroepen draaien voor een groot deel (of zelfs volledig) op vrijwilligers; daarbij zijn er omroepen waar ‘wat oude mannetjes zitten te hobbyen’, maar ook omroepen, waar juist een groep jonge mediamakers de drijvende kracht is. Allemaal hebben ze echter één ding gemeen: de vrijwilligers - en betaalde medewerkers trouwens net zo goed - werken er omdat ze radio en tv willen maken. Lokale omroepen zijn van oudsher dan ook een belangrijke broedplaats voor jong talent. Het overgrote deel van de dj’s, die je op de landelijke radio hoort is ooit begonnen bij een ‘lokalo’.

Politiek
Lokale politici zijn veelal dol op het televisie-aspect van de lokale omroep. Ze vinden het leuk om op tv te komen, maar beslissen ook over de subsidie en licentie van de omroepen. Mede daarom is televisie voor veel lokale omroepen het belangrijkste medium. Daar komt bij: tv is relatief duur om het te maken, dus het slokt in veel gevallen driekwart van het budget van een omroep op.

RouletteFM
Naast de tv-zender RTV De Bilt huist in hetzelfde pand ook de radiozender voor de gemeente en regio RouletteFM met veel aandacht voor de lokale gebeurtenissen. Nieuwsbulletins zijn onmisbaar op de radio. Tussen je favoriete muziek snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld, maar bovenal in je eigen omgeving. En dat proberen ze bij RouletteFM dagelijks (voor je) te doen. Ze houden de gebeurtenissen in de gemeente De Bilt en regio nauwgezet in de gaten en brengen je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. ‘Daarbij richt RouletteFM zich in eerste instantie op de zes kernen van de gemeente De Bilt’, zegt Tom van Helderen, redacteur en nieuwslezer. ‘Maar daarnaast geven we de luisteraar ook een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in Zeist, Utrecht en de Utrechtse Heuvelrug’. Hierbij gaat het om politieke gebeurtenissen, zaken die inwoners direct raken en ontwikkelingen, die invloed hebben op het dagelijks leven. ‘En we nemen daarin ook de culturele sector en de belangrijkste sport mee’, aldus Van Helderen.

Tips
Tom van Helderen: ‘Het leuke van programma’s maken bij RouletteFM? Betrokkenheid bij de regio, liefde voor muziek en het vertellen van verhalen komen als vanzelf bij elkaar. Met de mogelijkheid om ervaring op te doen en zo door te groeien naar de professionele radiowereld’.

De nieuwsredactie is voor tips bereikbaar via de website www.roulettefm.nl, het mailadres redactie@roulettefm.nl en via het Twitterkanaal @roulettefm. De meldingen die binnenkomen worden serieus meegewogen in de nieuwsselectie voor de radio en de website. Van Helderen: ‘RouletteFM geeft talent de kans om de kneepjes van het nieuws-vak te leren. Je krijgt professionele begeleiding en door regelmatig de nieuwsbulletins te verzorgen krijg je de mogelijkheid verder te groeien. Zo hebben Kirsten Klomp (NOS-radio) en Florentien van der Meulen (Radio Veronica) in het verleden hun nieuwservaring opgedaan bij RouletteFM.

Jurriaan Labes
De vroegste herinnering van Jurriaan Labes aan de radio is een hoorspel voor kinderen dat Het gat in de heg heette: ‘Volgens mij ging ik nog niet eens naar school dus ik zal een jaar of 3 zijn geweest. Als klein jochie stond thuis altijd de radio aan - voornamelijk op Veronica - Will wil wel met Harry de fruitautomaat. Toen al was ik gefascineerd door al die geluiden die uit zo’n radio komen. In ons vakantiehuis in Cadzand stond nog zo’n hele mooie oude buizenradio met lichtjes erin. Daar kon ik altijd heel geboeid naar kijken. Toen ik ouder werd keek ik s ’morgens altijd naar Jeroen van Inkel op tv met zijn geheime ochtendshow en vond al die knopjes van het mengpaneel erg interessant, maar ook de snelheid waarmee Jeroen zijn programma maakte vond ik geweldig. Ook de sfeer die Edwin Evers in Evers staat op neerzette vond ik fantastisch. Voor een locatie-uitzending van Evers staat op in Utrecht heb ik, om daar bij te kunnen zijn, zelfs gespijbeld van school en ik heb dan ook wel een traantje gelaten toen Evers na 21 jaar stopte. Niet voor niks zijn Jeroen en Edwin mijn 2 grote radiohelden’. 

Slaapkamer

‘Vanaf ongeveer mijn 14de zat ik op mijn slaapkamer radioprogramma’s te maken. Dat ‘programma’ presenteerde ik bij gebrek aan een echte microfoon door een oude bureaulamp en heette Labes in de stress. Uiteindelijk duurde het nog tot mijn 17de voordat ik een stemtest mocht doen bij de Rano Ziekenomroep in Utrecht. Daar leerde ik nieuwe mensen kennen en zo kon ik al snel aan de slag bij Utrecht FM en later stadsradio Utrecht, een zender van RTV Utrecht. Na een paar jaar wilde ik graag een ochtendshow presenteren, dat kon bij de lokale omroep van Maarssen. Hier presenteerde ik voor het eerst Opstaan met Jurriaan. Na een jaar kon ik overstappen naar Roulette 103, de oude naam van het huidige RouletteFM, maar bijna tegelijkertijd kon ik aan de slag als producer bij Radio 538. Dit viel na een tijdje niet meer te combineren en toen ben ik even gestopt met mijn programma bij Roulette’.

Ochtendshow
‘Nadat ik een paar jaar later gestopt was bij 538 kroop het radiobloed waar het niet gaan kon en na een korte flirt met een lokale omroep in IJsselstein kwam ik toch weer terug bij RouletteFM, waar ik sinds 2013 diverse programma’s heb gepresenteerd en sinds 2018 elke zaterdag de ochtendshow Opstaan met Jurriaan. Voor een uitzending ben ik eigenlijk de hele week al bezig met voorbereidingen, maar het leuke van de ochtendshow is dat je bezig bent met het nieuws van de dag, afgewisseld met leuke items. Het programma van nu klinkt ook alweer heel anders dan toen ik er in 2018 mee begon. Zo ontstond in Sinterklaastijd het weekoverzicht op rijm van Jan de gedichtenman - gebaseerd op Jan van Veen met zijn gedichtenprogramma Candlelight, - , maar door leuke reacties is dat een wekelijks terugkerend item geworden.

Af en toe loopt er iemand mee die ook wat bij de radio wil gaan doen, op die manier is Hugo Kiers ook bij mijn programma terecht gekomen. Een jonge jongen die graag iets met radio wil doen en daarom Roulette Fm heeft gemaild. Op dit moment probeer ik mijn kennis van radio maken over te brengen op hem en dat gaat tot nu toe erg goed. Ons doel is om Hugo binnenkort een eigen programma te laten krijgen bij RouletteFM en dat zou superfijn zijn want er is altijd nog plek voor nieuwe vrijwilligers bij ons gezellige clubje’. 

Toeval
Danny Stoelman is de dj van de zondagochtendshow Club Roulette; ‘Radio maken, eigenlijk ben ik er met toeval ingerold. In de jaren 80 zat ik op een technische school in Zeist. De vader van een jongen uit mijn klas bouwde zenders voor diverse grote illegale radiostations ook wel Etherpiraten genoemd. Hierbij moet je denken aan radiozenders in Amsterdam, zoals Decibel, Counterpoint maar ook zenders in Hilversum zoals Cityradio en Radio Benelux; in die tijd grote zenders. Er moest toen ooit zo’n zender vooraf getest worden en mij werd gevraagd om hier als dj aan mee te willen doen. Dat leek me wel leuk want op mijn zolderkamer speelde ik vaker voor dj. De eigenaar van het radiostation hoorde dit en het leidde tot een vaste baan als dj. En het werd nog betaald ook; een beter bijbaantje kon ik mij op mijn 14 jarige leeftijd niet wensen’.

Ervaring
‘Toen de illegale commerciële zenders stopten, heb ik verdere ervaring opgedaan bij andere omroepen, zoals de Stadsomroep Utrecht, Domstadradio, Slotstad (Zeist), SRC FM (Culemborg) en Dalux (Wageningen). Inmiddels draai ik al enige jaren bij Roulette FM. Het is een radiostation dat gebruikt maakt van goede en professionele apparatuur en geleid wordt door echte radiomensen met liefde en passie voor het radio-vak. We zijn dan ook niet voor niets voor vele dj’s (aankomend talent) een springplank richting zenders als Slam / 538 / Q-music, Radio10 etc. . Denk bijvoorbeeld maar aan Igmar Felicia en Coen Swijnenberg, en zo zijn er nog vele andere dj’s die ooit bij Roulette FM begonnen zijn. Kortom heb je enige interesse en droom je van een leuke radiobaan dan is Roulette FM wellicht voor jou het juiste startkanaal. We zien nieuw talent graag bij ons binnen wandelen voor het maken van leuke programma’s waarbij begeleiding en sturing vanuit het team gegeven wordt’.

Ontvangst
RouletteFM is in de ether te ontvangen via 106.6 FM in het gebied tussen Utrecht - Hilversum - Amersfoort. RouletteFM is ook te beluisteren via kanaal 918 op de digitale kabel bij Ziggo, in de gemeente De Bilt. Op het internet is RouletteFM wereldwijd te beluisteren via www.roulettefm.nl een de meeste mobiele radioapps, zoals Tuneln en myTuner.

Jurriaan Labes.jpg

‘Opstaan met Jurriaan’ is iedere zaterdagochtend te beluisteren.

Robbert van den Heuvel.jpg

Nieuwslezer Robbert van den Heuvel aan het werk in de studio van RouletteFM.

Danny Roulette FM.jpg

Danny Stoelman is de dj van de zondagochtendshow Club Roulette.

‘Opstaan met Jurriaan’ is iedere zaterdagochtend te beluisteren.
Danny Stoelman is de dj van de zondagochtendshow Club Roulette.
!