Logo vierklank.nl
Foto:

Mieke de Vries exposeert tijdens de Kunstroute

Jaarlijks organiseert Kunstkring BeeKk een kunstroute door De Bilt. Daarbij stelt een groot aantal kunstenaars hun atelier open en exposeren hun werk en dat van medekunstenaars. Dit jaar vindt de kunstroute plaats in het weekend van 4 en 5 september. Mieke de Vries uit Maartensdijk is één van de exposanten.

door Kees Diepeveen

Mieke de Vries is al vele jaren lid van de Kunstkring Beekk. Op zaterdag 4 en zondag 5 september van 12.00 tot 17.00 uur exposeert zij in het kader van de Kunstroute, beelden en schilderijen in haar tuin op de Kievitlaan 35 in Maartensdijk. ‘Als kind zat ik al graag te tekenen en te knutselen. Het was daarom niet gek dat ik naar de Pedagogische Academie ging’ aldus Mieke.’ Het fijnste vond ik de lessen pedagogiek en creatieve vakken als tekenen, schilderen en werken met klei. Na enkele jaren in het kleuteronderwijs en het gezin ontdekte ik in Hilversum Frater Beatus, een goede docent boetseren en schilderen. Van hem leerde ik vooral goed kijken. Werken naar levend model was wel het moeilijkst. Op mijn kinderen heb ik goed kunnen oefenen’. 

Inspiratiebron
Mieke: ‘Bij mijn beelden is het de mens en dan vooral de vrouw die centraal staat. Vrouwen in allerlei vormen en stijlen, dun, lang, kort en dik. Bij mijn schilderijen staat de mens, maar ook de natuur centraal. Landschappen, bloemen en dieren schilder ik met veel plezier en passie. Regelmatig zijn mijn werken te zien op exposities en geef ik lessen in boetseren met klei en was’. Haar eerste expositie was in het toenmalige ziekenhuis Berg en Bosch in Bilthoven. Mieke: ‘Ik had een beeld van een werkpaard gemaakt, die ik in de wei had zitten schetsen. Het beeld kreeg de naam van de eigenaar: ‘de Knol van Krol’. Later belde de heer Krol mij op om te zeggen dat hij interesse had in het beeld’.

Uitdaging
In de jaren ‘70 werd het Cursusproject opgezet in Maartensdijk. Allerlei taalcursussen, kooklessen etc. vonden een gretig publiek. Mieke: ‘Toen besloot ik om ook lessen in boetseren te geven en dat liep vanaf het begin heel erg goed. Exposeren deed ik in de zomermaanden graag op de kunstmarkten van Bergen en Bergen aan Zee met uitzicht op zee/ Ook heb ik aan exposities van de Beekkring deelgenomen in het Gemeentehuis Jagtlust. In het Jubileumjaar 900 jaar De Bilt in 2013 kreeg ik de vraag of ik een beeld van keizerin Mathilde wilde maken. Dat was een uitdaging. Na het lezen van haar geschiedenis heb ik er een krachtige, trotse vrouw van gemaakt die wist wat ze wilde’ aldus Mieke .Het beeld is te zien in een vitrine in de Mathildezaal van het Gemeentehuis.

Mieke maakt nog steeds keramische beelden; gewoon omdat het haar plezier en voldoening geeft. Samen met een aantal schilderijen zal ze deze graag tonen op de tuinexpositie. Meer van haar werk en boetseerlessen is te zien op website: miekedevries@exto.nl

Meer berichten