Afbeelding

Veldboeket

Algemeen

Opgesteld in strakke rijen, keurig in het gelid, groeien maisplanten in 23 weken tijd tot rijpe hoogte. Deze subtropische grassoort werd in de vijftiger jaren geïntroduceerd door de landbouwvoorlichtingsdienst, in de zoektocht naar het ideale rantsoen voor de Hollandse melkveestapel. Naast het eiwitrijke gras uit de wei hebben koeien zetmeel nodig voor hun welbevinden en de melkproductie. In de stal wordt hun dieet daarom aangevuld met snijmais, lekker hooi of extra energie uit pulp, ter compensatie. De melkproductie steeg in de loop der jaren en één moderne koe geeft inmiddels evenveel melk als drie klassieke koeien. De huidige koeien hebben een hogere stofwisseling en zijn, net als topatleten, gebaat bij een uitgebalanceerd dieet.

Tegenwoordig wordt mais in Nederland op grote schaal geteeld. Bovenin het hoge, groene gewas wuiven pluimen met de manlijke bloemen. De zaden, goudgele maiskorrels, groeien in kolven halverwege de plant uit de vrouwelijke bloemen. In oktober worden blad, stengel en kolven door de maishakselaar versnipperd en luchtdicht opgeslagen in de maiskuil op de boerderij. Een smakelijk mengsel om verdeeld over het jaar op te voeren aan het vee. Maar ook dassen, reeën en spreeuwen eten graag een graantje mee.

Toch heeft een akker met mais weinig te bieden voor de natuur. Ter compensatie worden akkerranden steeds vaker ingezaaid met een verscheidenheid aan bloemen, kruiden en grassen. Tegen de groene achtergrond van mais bloeit een bont veldboeket van boekweit, peen, mosterdzaad, meisjesogen, kamille, korenbloem en koekruid. De kleurrijke akkerranden bieden voedsel en bescherming aan insecten en trekken akkervogels aan, vergroten daarmee de biodiversiteit.

De eigenaar die ik spreek wordt blij van de bijen op zijn bloemen. Verschillende zweefvliegen, vlinders, hommels en libellen komen af op het stuifmeel en de nectar. De plaats waar de planten plat liggen verraadt een rustplaats van reeën, die ook een bloemetje mee knabbelen. De diverse zaden vormen voedsel voor de winter

(Karien Scholten)

In haiku:

Strakke rijen mais

Geteeld ter compensatie

Een bont veldboeket