Nico Papineau-Salm, achterste rij derde van rechts, laat zich bijpraten door vrijwilligers en burgemeester Sjoerd Potters (voorste rij tweede van links).
Nico Papineau-Salm, achterste rij derde van rechts, laat zich bijpraten door vrijwilligers en burgemeester Sjoerd Potters (voorste rij tweede van links).

Voorzitter De Hollandsche Molen bezoekt De Kraai in Westbroek

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Donderdag 12 augustus bezocht Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, de korenmolen in Westbroek. De landelijke molenvereniging bestaat in 2023 honderd jaar. In het kader van dit jubileum bezoekt de voorzitter tot 2023 honderd molens door het hele land. Ook de molen in Westbroek staat op zijn lijstje.

Veel molens in Nederland zijn verdwenen. Van de ooit 11.000 molens in ons land zijn nu nog ongeveer 1.200 molens over. Eén van die overgebleven molens staat in Westbroek. Korenmolen de Kraai is bijzonder, omdat hij in particulier bezit is, net als twee andere in de provincie Utrecht.

‘De molen is gebouwd in 1880’, vertelt molenaar Ron Leeuwenkamp. ‘De huidige molen is afkomstig uit Amsterdam en stond daar sinds 1839. Tot 1880 stond hier in Westbroek een wipkorenmolen. De familie Schuurman was hier toen al molenaar. Uiteindelijk werd de molen gesloopt en werd deze vervangen door de huidige, veel grotere, molen. De Kraai in Westbroek kent een lange geschiedenis. Toen wij hoorden dat de molenvereniging molenaren verzocht zich op te geven voor een bezoek, gaf ik onze molen direct op. Het is toch een mooi monument’.

Vrijwilligers
Tot 2023 bezoekt Papineau Salm honderd molens. ´De Kraai is de 18e molen die ik bezoek’, vertelt hij. Omdat de vereniging bijna honderd jaar bestaat, bezoek ik al deze molens per trein en fiets. Daarbij interesseer ik mij vooral in het verhaal van de vrijwilligers en wat de molen betekent voor de plaatselijke bevolking’. Naast molenaars Ron Leeuwenkamp en Kees Timmers, is ook Paulien Wiersma actief op de molen.

‘Al sinds 2013 ben ik hier veel te vinden’, vertelt zij. ‘Het was heel slecht weer tijdens Open Monumentendag in 2013. Ik fietste een route met mijn broer en wij besloten in deze molen te schuilen. Ik wilde graag een rondleiding en vroeg waar de molenaar was. “Dat ben ik”, zei Nienke. Ik verwachtte helemaal niet dat Nienke molenaar was. Van haar kregen wij een rondleiding door de hele molen en sindsdien ben ik verslaafd aan molens. Ik probeer hier zoveel mogelijk te zijn. Het uitzicht vind ik heel bijzonder. Vanaf de molen kun je het KNMI in De Bilt zien liggen, de Dom in Utrecht, maar ook Hilversum. Echt heel mooi’.

Molenaar
Kees Timmer is sinds vorig jaar molenaar op De Kraai. ‘Ik heb heel veel belangstelling voor molens’, vertelt hij. ‘Naast het vele onderhoud aan de molen, vind ik het ook fijn om bezoekers rond te leiden en hen te vertellen over de geschiedenis en de werking van deze molen. Zo lever ik een mooie bijdrage aan ons erfgoed’. Volgens Ron Leeuwenkamp stijgt de belangstelling in molens. ‘Voor 2017 kregen wij slechts zo’n 40 bezoekers per jaar, maar sinds Alfred Colijn eigenaar is, steeg het aantal bezoekers tot meer dan 500 per jaar. Belangstellenden die onze molen een keer willen bezoeken, zijn van harte welkom. Iedere woensdag en zaterdag zijn wij geopend van 10.00 tot 16.00 uur’.

Er zijn in Nederland nog ongeveer 1200 molens over; eén daarvan staat in Westbroek.