Profielfoto
Profielfoto

Profielfoto

Algemeen

Het voetpad slingert over de zandvlakte. Niet langs een strakke, rechte lijn, maar net als een koeienpaadje door het weiland, dan weer wat naar links, dan weer wat naar rechts. Velen waren ons voor, zoals te verwachten in een overvolle wereld. De sporen van onze recente voorgangers zijn duidelijk zichtbaar. Zelfverzekerde stappen op sportieve schoenen met herkenbare profielzolen, als een reclamestunt van de fabrikant. Een wereld in beweging, vastgelegd met de camera tot ‘profielfoto’.

Zand is een product van erosie door de eeuwen heen, ontstaan uit rotsformaties en steen onder invloed van wind en water. In de maalstroom van eb en vloed vormde zich een zandstrand langs de kustlijn. Anno 2021 bevat een hand vol zand heel kleine steentjes, stukjes glas en plastic in allerlei kleuren en minuscule schelpjes. Het parelmoer schittert als diamant op het strand. Golven, voortdurend in beweging, rollen het strand op, nemen zand mee terug de zee in, polijsten onafgebroken, eindeloos.

In beweging langs de vloedlijn op het harde zand doen ouderen hun oefeningen, voetballen de jongeren, verrijzen zandkastelen. Met een stok uit de zee schrijft het kleine meisje dansend haar naam, in koeienletters, geniet van de ruimte. Na een paar uur worden alle sporen definitief uitgewist door de zee. Maar eenmaal thuis laat het zand aan onze voeten onherroepelijk z’n sporen na...

(Karien Scholten)

Profielfoto.jpg 

In haiku:

Voeten in het zand

Maken sporen door de tijd

Tot profielfoto

!