V.l.n.r. Nel Verkroost, Anja Donker en Corrie Bosman (collectantencoördinator Maartensdijk).
V.l.n.r. Nel Verkroost, Anja Donker en Corrie Bosman (collectantencoördinator Maartensdijk).

Collecteren voor KWF Kankerbestrijding

Algemeen

door Kees Diepeveen

Van 5 tot en met 11 september vindt de jaarlijkse collecte plaats van KWF-afdeling De Bilt. Om in alle kernen van de gemeente De Bilt te kunnen collecteren zijn nieuwe vrijwilligers nodig. Anja Donker en Nel Verkroost bestuursleden van KWF De Bilt roepen inwoners op zich aan te melden en te gaan collecteren voor KWF Kankerbestrijding.

Voor de zes kernen van De Bilt waren in het verleden 300 collectanten beschikbaar. Dit aantal is teruggelopen naar rond de 240. Na vele jaren trouwe dienst is een aantal oudere collectanten gestopt en ook corona is voor mensen reden om te stoppen met collecteren. Maar om in de zes kernen op alle plaatsen te kunnen komen is uitbreiding van het aantal collectanten noodzakelijk. Want er is nog steeds heel veel geld nodig voor onderzoek en nazorg. Anja Donker:’ Er zijn heel veel evenementen niet doorgegaan waardoor KWF veel inkomsten is misgelopen. Zo zijn bijvoorbeeld de wandel- en fietstochten naar Alpe d’HuZes in Frankrijk, de Kippenloop in Katwijk en de Vierdaagse in Nijmegen niet doorgegaan. Aan deze evenementen doen veel mensen mee die zich laten sponseren voor KWF’. Nel Verkroost vult aan: ‘Maar er is ook sprake van veel uitgestelde zorg waardoor er nu veel meer kankerpatiënten zijn omdat de kanker niet snel genoeg is ontdekt. De collectes zijn gewoon keihard nodig’. 

Avonduren
Anja Donker: ‘We merken dat mensen ons best willen helpen maar niet elke dag een straat willen lopen. Dat begrijpen we wel en hebben daarom een nieuwe manier van collecteren bedacht. Ga met een paar mensen uit je straat, wijk, bedrijf, sportvereniging, vriendengroep collecteren in je straat of wijk of ga twee of drie uurtjes collecteren op de markt. In de avonduren zijn de meeste mensen immers thuis. Maar bijvoorbeeld op zaterdag in de Kwinkelier met een paar mensen kan natuurlijk ook. En zo zijn er wel meer activiteiten te verzinnen’.

 KWF moderniseert ook. Je krijgt een collectebus met een persoonlijke QR-code. Iedereen is gewend om te pinnen’. ‘In de zes kernen van onze gemeente willen we graag weer 300 collectanten kunnen inzetten’ vult Nel Verkroost aan, 

Koelcap
Veel collectanten zijn persoonlijk gemotiveerd om de collectes te lopen. Persoonlijke ervaringen of ervaringen in familie of directe omgeving zijn hier debet aan. Zo ook Vanessa, die met haar moeder collecteert in De Bilt: ‘Ik collecteer voor KWF omdat ik helaas aan den lijve heb ondervonden hoe belangrijk het is dat er geld wordt opgehaald voor onderzoek. Als er geen geld voor onderzoek was opgehaald was ik tijdens mijn chemokuren kaal geweest. Nu kon ik gebruik maken van een koelcap waardoor deze uiterst nare bijwerking me bespaard is gebleven. Ik hoop op deze manier een positieve bijdrage te kunnen leveren aan alle onderzoekvormen in de bestrijding tegen kanker’.

Digitaal
‘Wanneer je niet langs de deuren wilt lopen maar toch een bijdrage wilt leveren, is er de digitale collectebus. Via de QR-code op de mobiele telefoon of computer kun je geld overmaken. Maar wij hopen toch dat veel mensen ons een paar uur op een avond of een dag willen helpen’. ‘De nieuwe slogan van het KWF is: Tegen kanker, voor het leven. En daar doen we het voor’ aldus Nel Verkroost en Anja Donker.

Om je aan te melden als collectant kun je bellen of een email sturen aan: Anja Donker: tel:06 40712857, email:anja.donker@gmail.com of Nel Verkroost: tel.: 06 55818559, email: nelverkroost@gmail.com

!