Logo vierklank.nl
Foto:

Energie besparen

Energie besparen is iets waar steeds meer mensen en bedrijven zich mee bezighouden. De overheid voert er zelfs campagne op: ‘Energie besparen doe je nu’. Hiermee willen ze de bevolking stimuleren om hun woning energiezuiniger te maken. En dat kan op verschillende manieren. Daarbij heeft de gemeente De Bilt ook een doelstelling: energieneutraal in 2030.

Hoe energie besparen?
Energie besparen kan bijvoorbeeld door het dak, de gevel, de spouwmuur of de vloeren en de ramen beter te isoleren. Ook een zonneboiler of zonnepanelen kunnen helpen om energie te besparen. Een andere optie is ventilatie met warmteterugwinning. Het is sowieso verstandig om wat bewuster met energie om te gaan. Bijvoorbeeld door te kijken hoe duurzaam de energie thuis is. Door energieprijzen vergelijken is eenvoudig te achterhalen welke duurzame energie beschikbaar is op een adres en of dat ook financiële gevolgen zou hebben.

Wat is energieneutraal?
Een woning die zo goed als energieneutraal is, wekt in principe net zoveel energie op als in de woning wordt verbruikt. Bijvoorbeeld doordat de woning voorzieningen heeft om te koelen of te verwarmen, om te ventileren, voor warm water en licht. De woning moet dus zelfvoorzienend zijn in de energie die nodig is voor onder andere het verwarmings- en ventilatiesysteem. Een huis dat volledig energieneutraal is kan ook alle energie opwekken die nodig is om bijvoorbeeld de oven te laten werken, de wasmachine te laten draaien en alle andere huishoudelijke apparaten hun werk te laten doen. Meestal is dat een gemiddeld energieverbruik van 2.500 kWh per jaar. Deze hoeveelheid energie kan bijvoorbeeld door ongeveer tien zonnepanelen opgewekt worden.

Energieneutraal of klimaatneutraal?
Behalve energieneutraal is er ook zoiets als klimaatneutraal. Dit is niet hetzelfde. Een woning die klimaatneutraal is, verbruikt alleen duurzame energie waardoor er geen CO2-uitstoot voor deze woning is. Het kan dus gebeuren dat je woning wel klimaatneutraal is maar niet energieneutraal.

Energielabel
Iedere woning moet tegenwoordig een energielabel hebben. Aan de classificatie van dit label is te zien wat aan de woning verbeterd kan worden. Zo is een woning met een energielabel classificatie G of F meestal slecht geïsoleerd. Een woning komt dan in aanmerking voor een betere classificatie door bijvoorbeeld de isolatie aan te pakken met triple of HR++ glas en daarnaast gelijk een warmtepomp aan te schaffen. Voor een energielabel C of hoger zijn soms enkele aanpassingen al voldoende. Een energie-index is veel uitgebreider en geeft ook de mogelijkheden weer om een huis energiezuiniger te maken.

EPC-waarde
Nieuwbouwhuizen hebben in plaats van een energie-index een EPC-waarde. EPC staat voor energieprestatiecoëfficiënt. Het is eigenlijk bedoeld voor de bouwer van een huis, zodat hij weet aan welke energie-eisen hij moet voldoen om de woning energiezuiniger te maken. Een woning die bijna energieneutraal is, heeft een EPC van 0 en vanaf 2021 is deze waarde verplicht voor iedere nieuwbouwwoning.

Meer berichten