Greta's melk
Greta's melk

Greta’s melk

Algemeen

Alle genodigden verzamelen in een ruime kring rond twee grote, glanzend zwartbonte koeien. Wat ongemakkelijk kijken zij de belangstelling voorbij. De eigenwijze dames, met een onvoorstelbare staat van dienst, lijken te denken “doe maar gewoon”, nemen af en toe een hapje hooi terwijl de feestelijkheden op gang komen.

Een pluim voor de boer namens het veevoederbedrijf voor de duurzame relatie tussen mens en dier, een lintje voor de Greta’s en hun voorouders namens de ki (kunstmatige inseminatie) vereniging en een traktatie voor de gasten namens de kaasfabriek.

De erelijst in overtreffende trap: Greta 376 produceerde al 100.000 kg. melk in de 9 jaar dat zij wordt gemolken. Greta 272 wordt gelauwerd vanwege de 10.000 kg vet en eiwit die zij de afgelopen 15 jaren meegaf in haar melk. Ketels volle melk. Hoeveel happen gras hebben ze daarvoor moeten kauwen en herkauwen, hoeveel sloten water gedronken... Puur natuur, eerlijk en zonder kunstgrepen.

Ik voelde me nietig, denk aan hoe ik daarvan profiteerde: melk in de koffie, gek genoeg ‘koffie-verkeerd’ genoemd, kaas en boter op brood, yoghurt om de dag mee te beginnen, toetjes om de maaltijd mee af te sluiten...

Uit de stal klinkt gemor. Vanwege het feest mogen de andere dames pas in de kleine uurtjes de wei in. De maan, zo rond als een kaas, verlicht de weg als we laat in de avond naar huis fietsen.

(Karien Scholten)

In haiku:

Koeien in de wei

Kauwen kilo’s melk bijeen

Kaasje voor de boer

!