Logo vierklank.nl
Annie Hoolwerf en Dores Lignac (r) steken regelmatig de handen uit de mouwen bij WVT.
Annie Hoolwerf en Dores Lignac (r) steken regelmatig de handen uit de mouwen bij WVT. (Foto: )

Ontmoetingen bij WVT

Het eerste clubgebouw van Wijkvereniging Tuindorp (WVT) verscheen in 1959. De WVT was al in 1923 gestart als buurtvereniging van de Bilthovense wijk Tuindorp. In de loop der jaren is de WVT uitgegroeid tot een activiteiten- en dienstencentrum waar de hele Biltse en Bilthovense gemeenschap gebruik van kan maken. In 1973 werd de naam veranderd in Vereniging voor Samenlevingsopbouw - Wijkvereniging Tuindorp’. 

Aldus Rienk Miedema en Ellen Drees in hun fotoboekje ‘Een rondje De Bilt - Bilthoven in de jaren 50-60 en 70. De allereerste Kindervakantieweek vond plaats in 1969 en heette toen nog Kinder Kermis Vakantieweek. Jaar na jaar een groot succes. 

Afscheid

Bij het afscheid van de Beheerder Welzijnsvereniging Guido tref ik Dores Lignac aan de koffie; ‘Mijn zoon was er bij 52 jaar geleden’. Dores is daar na al die tijd nog enthousiast over. Het werd zo leuk geleid. Het betekende voor haar een levenslange verbinding met de WVT waar ze op allerlei manieren creatief en administratief bij betrokken is. In de jaren ‘90 gaf ze muziekcursussen, met raakvlakken op het gebied van cultuur en literatuur. Tussen 2013 en 2016 verzorgde ze een groot deel van de administratie en de telefonische contacten.

Opnieuw
De muziekcursussen heeft ze opnieuw opgepakt. De combinatie muziek - beeld en geluid valt bij veel volwassenen in de smaak. Inmiddels maakt Dores deel uit van het bestuur dat graag gebruik maakt van haar jarenlange ervaring. Ze is ervan overtuigd dat WVT het honderdjarige jubileum in 2023 op zijn slofjes gaat halen ondanks de coronaperikelen: ‘Ik doe dit werk niet voor de waardering maar omdat het nodig is en gedaan moet worden. Doordat wij er zijn, komen heel veel mensen uit hun schulp’. 

Baarn
Annie Hoolwerf en haar man Ben van Os wonen in Baarn. Ze zijn beide enthousiaste keramisten. Zij ontdekten de WVT tijdens een aflevering van ‘Kunst uit eigen Provincie’, ook al zo’n traditiegetrouw product. Zij stelden er hun keramiek tentoon en bij het opruimen na afloop staken ze meteen een handje toe. Sindsdien is Annie actief in de ondersteuning: van de catering, bij de streetdance, het klaverjassen, de rommelmarkt, boekenmarkt enzovoort. Haar man Ben is van de techniek en een vaste kracht bij het Repair Café. De coronatijd was een gemis voor heel veel mensen, weet Annie, maar ze is er weer bij. Het is zo’n leuke groep mensen en ik vind het zo belangrijk om dingen te doen waar een ander beter van kan worden.

(Veroniek Clerx)

Meer berichten