Logo vierklank.nl
Dat wil ik ‘effe’ kwijt…
Dat wil ik ‘effe’ kwijt… (Foto: )

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

We kunnen er niet omheen: er is haast geboden! We hebben het te lang niet serieus genomen en voor ons uit geschoven. Terwijl het toch zo’n 40 jaar geleden al duidelijk was dat er iets moest veranderen. Het energieverbruik moest omlaag. Ook al omdat de kosten snel opliepen. 

Begin jaren ‘80 organiseerden WVT en FNV-De Bilt samen met de toenmalige energiebedrijven PUEM (elektra) en GZO (gas) een energiemarkt met informatie en advies over energiebesparing. We kregen daarbij medewerking van de landelijke stichting ‘Energie Anders’ en ‘Stop de Woonlastenstijging’.

Vijftien jaar later werd op initiatief van de Stichting Ontwikkelingssamenwerking De Bilt in het kader van een project rond energie hier en in Gakpe (Benin) campagne gevoerd voor het isoleren van woningen onder de titel: Energieke Koppeling. 

Weer 15 jaar later is BENG! opgericht. Die heeft inmiddels ook aardig aan de weg getimmerd zodat je zou verwachten dat het iedereen nu weet dat isoleren noodzakelijk is. Maar helaas: wanneer BENG! in Brandenburg zuidwest de eigenaren van 99 woningen aanspreekt reageren daar 4 van positief. Wie je spreekt heeft de brief niet gezien, is te druk of vindt zich te oud. De laatsten zouden zich mogen afvragen hoe dat was toen ze zoveel jonger waren bij de eerdere acties. 

Als de respons bij zo’n gerichte actie op 99 woningen al zo laag is kun je je afvragen hoe dat zal zijn bij de pakweg 10 duizend andere koopwoningen in de gemeente. 

2030 komt snel, geen 15 jaar meer maar 8 jaar. Hoe zullen onze kinderen en kleinkinderen over ons oordelen als ze opgezadeld worden met klimaatproblemen?

Wim Mastop

Meer berichten