Logo vierklank.nl
<p><em>Het afgezette gebied.</em></p>

Het afgezette gebied.

(Foto: )

Lintje voor de pluimvoetbij

Al enkele jaren huist er in de zandkuil ten noorden van de Vuurse Dreef te Hollandsche Rading in de zomermaanden een unieke grote kolonie pluimvoetbijen. Verstoring van hun broedgebied resulteerde in een opmerkelijke actie.

door Henk van de Bunt

In Nederland zijn ruim 350 soorten bijen bekend. Solitaire bijen leven als individu in een kolonie. IVN-lid Rob Timmer uit Hollandsche Rading vertelt: ‘De pluimvoetbij is een grote bij van ongeveer 15 mm. Ze leeft onder meer in allerlei droge en warme omgevingen zoals duinen en heidegebieden. De vrouwtjes graven gangen in de grond tot wel 1 meter diep. Deze gang bestaat uit meerdere zijgangen en worden gegraven met hun pootjes waarbij de grote behaarde achterpoten als zandschuivers worden gebruikt. In elke zijgang wordt een eitje gelegd. De bijen verzamelen vervolgens stuifmeel en brengen dit aan de gangen toe. Ze halen het stuifmeel uit gele composieten, zoals bijvoorbeeld Streepzaad of Jacobskruiskruid’.

Zandgrond
Volgens Timmer kan één bij meerdere gangen maken: ‘De uitgang ziet er uit als een klein vulkaantje. De bijen hebben de voorkeur voor zandgrond die warm is. Dus vaak op de zuidzijde van een heuvel of duin. Zo ook dus in Hollandsche Rading in de zandkuil ten noorden van de Vuurse Dreef. Nu wil het geval dat zeker de laatste anderhalf jaar (corona-tijd) de zandkuil druk wordt bezocht door mensen bij wie de muren op hen af waren gekomen door de loc down. Begrijpelijk dat ze naar de bossen trokken, maar het gevolg was veel vervuiling en verstoring. Veel buiten de paden enz. en de plaats waar de bijen zaten werd daarbij ook ernstig verstoord. Ook mountainbikers en ruiters gingen dwars door de kolonie heen. Dit is bij het Gooisch Natuur Reservaat (GNR) gemeld met de vraag of er maatregelen konden worden genomen om de verstoring te stoppen. In eerste instantie werd hierop niet gereageerd tot dat...’

Filmpje
Rob’s vrouw Marga maakte een filmpje van een pluimvoetbij terwijl deze aan het graven was. Met haar pluimvoetpootjes groef ze achteruitlopend in het zand en maakte zo haar broedgang. Het filmpje werd – met een herhaald verzoek tot maatregelen – naar GNR getuurd. Binnen drie dagen stond er om de plaats waar de bijen zaten een keurige afzetting van paaltjes met lint. Niet dat rood/witte maar een bruin/groen/wit lint van het Gooisch Natuurreservaat. 

Pluim
Deze week bezochten Marga en Rob opnieuw de kuil: ‘Tot onze grote vreugde bleek dat bijna driekwart van de kuil was bezet door de pluimvoetbij. Duizenden gangetjes waren zichtbaar. Een fantastisch resultaat dus. Jammer genoeg waren er echter wel nog steeds sporen te zien van paarden. Er zijn speciale ruiterpaden voor hen aangelegd maar daar hebben sommige ruiters lak aan. De boswachter, die voor de rest erg enthousiast was met de veranderingen, gaf aan hiertegen te gaan optreden. Ook wordt overwogen om op een wat permanente wijze de locatie in te richten ter bescherming van de bijenkolonie. Kortom; een lintje voor de bij en een pluim voor het Gooisch Natuurreservaat’.

Meer berichten