Logo vierklank.nl
Ridder in de tuin
Ridder in de tuin (Foto: )

Ridder in de tuin

Hoog geplaatst ligt de tuin aan zijn voeten. Ridder Guillaume maakt deel uit van een bijzonder kunstwerk, de Stinzentuin in Westbroek. (Guillaume heet Willem in het Nederlands, net als de eigenaar van deze tuin) De stenen ridder herinnert aan de tijd dat kruisridders afreisden naar verre oorden om hun geloof te verdedigen. Zij die terug kwamen namen soms exotische planten mee als souvenir, waarmee zij de grond rond hun stenen woontoren (stins) opfleurden. Zo werden bijvoorbeeld sneeuwklokje, krokus, vogelmelk en winterakoniet geïntroduceerd, die in de loop van de tijd verwilderden tot in de wijde omgeving. Deze stinzenplanten bloeien vroeg in het voorjaar, als de bomen nog kaal zijn en het zonlicht tot op de grond komt.

De tuin als kunstwerk spreekt een eigen taal. De schepper (letterlijk en figuurlijk) in de tuin maakt composities in licht en schaduw, in kleur en vorm, in hoogte en laagte. Uitgaande van de bodem geeft hij planten en bomen gelegenheid om te groeien, zich te ontplooien. Een kunstuiting in vier dimensies, uniek in de wereld van de kunst.

Als een ridder op veldtocht vormde Willem verschillende landschapstypen in zijn tuin. In de loop van de tijd ontstond daar een edel samenspel tussen bodemschimmels, mieren en planten. Een samenwerking in onderlinge harmonie die alle betrokkenen toegang biedt tot vocht en voedsel. Vanuit meedenken met de natuur ontstond er natuurlijke schoonheid.

(Karien Scholten)

In haiku:

Ridder in de tuin
Vormt levende materie
Vanuit de bodem

Meer berichten