Logo vierklank.nl
Pianist Jaap Eilander creëerde een feeërieke muzikale sfeer op Landgoed Vollenhoven.
Pianist Jaap Eilander creëerde een feeërieke muzikale sfeer op Landgoed Vollenhoven. (Foto: )

Romantische avond op Vollenhoven

In een uithoek van de gemeente De Bilt, tegen de grens van Zeist, bevindt zich Landgoed Vollenhoven, een fraai voorbeeld van een van de eerste buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande: een lange reeks van meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug, die reikt van De Bilt tot Rhenen.

Het landgoed werd rond 1800 gebouwd en is sindsdien maar weinig veranderd en veel oorspronkelijke elementen zijn bewaard gebleven. Het was zaterdagavond 26 juni daarom goed toeven in de heerlijke tuin achter het ‘Grote Huis’, waar pianist Jaap Eilander een sprookjesachtig concert gaf met een, zoals hij het zelf noemde, licht programma.

Met werken van Satie, Debussy, Soerjadi en vooral de bij beginnende pianisten mateloos populaire Einaudi was het programma inderdaad vederlicht, en ook de dromerige, maar steeds sfeervolle werken van Eilander zelf brachten weinig dramatisch contrast. De feeërieke sfeer werd nog versterkt door het gebruik van een Italiaanse Faziolivleugel, die, in tegenstelling tot hun beroemdere Steinway- en Bösendorfer-collega’s, een extra, vierde pedaal heeft: daarmee kunnen de toetsen dichter bij de snaar gebracht worden, waardoor een nog intiemer effect kan worden verkregen, iets dat Eilander uitstekend uitbuitte. Het publiek, dat deels op zelf meegebrachte stoeltjes en dekentjes had plaatsgenomen, genoot volop van deze prachtige muziekavond. (Peter Schlamilch)

Meer berichten