Logo vierklank.nl
<p><em>Donderdag 1 juli overhandigde oud-wethouder Karel Beesemer zijn nieuwe boek &lsquo;Opgeraapt & Opgeschreven&rsquo; aan burgemeester Sjoerd Potters.&nbsp;</em></p>

Donderdag 1 juli overhandigde oud-wethouder Karel Beesemer zijn nieuwe boek ‘Opgeraapt & Opgeschreven’ aan burgemeester Sjoerd Potters. 

(Foto: )

Nieuw verhalen boek van Karel Beesemer

Karel Beesemer - 86 jaar oud - kan het schrijven van boeken niet laten. Zijn tiende boek - een verhalenboek met vijfenvijftig korte verhalen, die qua inhoud nogal verrassend verschillen - werd al in 2019 geïntroduceerd. ‘Opgeraapt en opgeschreven’ is inmiddels op de markt.

door Henk van de Bunt

Tijdens de wordingsgeschiedenis van dit verhalenboek ‘Opgeraapt en Opgeschreven’ dienden zich tussentijds meerdere veranderingen aan. Die aanpassingen beogen volgens Beesemer een duidelijke meerwaarde voor de inhoud van het boek. Maar het gevolg was wel dat het verhalenboek beduidend later is verschenen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat had de schrijver er graag voor over. 

Zo werd aan het verhaal over de bekende Biltse kunstenaar Jits Bakker de indrukwekkende geschiedenis ‘Waar de Airbornes daalden! toegevoegd en de aanvankelijk opgenomen ‘pure verzinsels’ krijgen wellicht een plaatsje in een afzonderlijk nog uit te geven boekje. 

Toevoeging 

Jits Bakker is in Renkum geboren. Daar maakte Jits Bakker als kind De Slag om Arnhem mee. Uiterst kort daarna verscheen een uniek en vrijwel onbekend historisch geschrift met veel afbeeldingen over de enorme verwoestingen van de gemeente Renkum als gevolg van De Slag om Arnhem. Het is als aanvulling helemaal passend bij het verhaal over Jits Bakker, die als kind het oorlogsgeweld gedurende die ingrijpende septemberdagen daar bewust heeft ondergaan. Het bijzondere historische document is geschreven in 1945 en het heeft als titel Waar de Airbornes Daalden! 

Het verhalenboek
Het is een kijk- en leesboek, met maar liefst vijftig autobiografische verhalen. Verhalen die rijk geïllustreerd zijn met vele foto’s en andere afbeeldingen. De beschreven anekdotes zijn qua inhoud verrassend verschillend. Meerdere verhalen bevatten een bepaalde historische en/of educatieve diepgang. Veel verhalen spelen zich af in Renkum. Daar heeft Beesemer (ook tijdens De Slag om Arnhem) vele jaren gewoond. Uiteraard komt ook De Bilt veelvuldig in beeld. 

Noorwegen
Het favoriete vakantieland van de schrijver is Noorwegen. Hij zegt de tel kwijt te zijn hoe vaak dat land zijn reisdoel was. ‘Royaal meer dan vijfenvijftig keer’ zo beweert hij stellig. Hij gaat nooit op reis zonder zijn laptop. ’s- Avonds, in de een of andere trekkershut (soms luxe en vaker sober), schrijft hij op speelse wijze vermeldenswaardigheden van de dagelijkse belevenissen op. 

Ook dit tiende boek van Karel Beesemer is op knappe wijze vormgegeven door zijn zoon Marcel, die van beroep grafisch vormgever is. Oud burgemeester van De Bilt mr. Alexander Tchernoff schreef het voorwoord. Radio- en TV verslaggever Salomon Bouman schreef de tekst op de omslag. Voor meer info k.beesemer@planet.nl. Al eerder was er een lezersactie m.b.t. dit boek. De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.

Meer berichten