Afbeelding

Flexibel werken

Algemeen

Gemiddeld legt de Nederlander 9,7 kilometer af naar werk of studie. Het grootste gedeelte hiervan reist nog steeds met de auto. Carpoolen doen we na jaren van campagnes door de overheid nog steeds veel te weinig. Hoewel er rond de Bilt genoeg geschikte carpoolplaatsen zijn (denk aan Maartensdijk en Zeist) reist het gros van de forenzen uit de omgeving over het algemeen alleen. Praktisch en snel, want je reist van deur tot deur en hebt alle vrijheid en ruimte. Want wie heeft er nou zin om in een overvolle trein de schooltas dames van de student achter je in zijn rug te voelen duwen? De files worden echter langer, de parkeerplekken worden steeds moeilijker te vinden en de parkeerkosten reizen de pan uit. De afgelopen jaren zijn de prijzen van parkeren in Utrecht 10 tot 20% gestegen. 

Flexwerken
Reizen, zowel met de auto als het OV wordt steeds minder aantrekkelijk en dankzij de Coronapandemie stijgt de populariteit om thuis te werken. Nu de versoepelingen zijn aangekondigd en we een stuk vrijer zijn om weer op pad te mogen kiezen veel mensen ervoor om hun laptoptas 17 inch thuis uit te pakken. Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat een kleine 60 procent van de werkgevers er voor kiezen om hun werknemers gedeeltelijk thuis te laten werken. 7 procent van de werkgevers gaat uit van 1 à 2 dagen thuiswerken en 33 procent kiest zelfs voor 2 à 3 dagen. 

Werken op een terrasje
Thuis- en flexwerken is geen nieuw fenomeen. Volgens het CBI vormen Werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en zzp’ers samen 2,9 miljoen flexwerkers. Dat is 32 procent van alle werkenden. Dat deze manier van werken populair is merk je ook aan de populariteit aan flexwerkplekken en koffietentjes. Mensen willen wel flexibel werken, maar vinden het fijn om daar af en toe een andere locatie dan thuis voor te zoeken. Seats2Meet One Human in de Bilt is een locatie die flexwerkplekken faciliteert, maar ook de verscheidene koffietentjes in het centrum trekken thuiswerkers aan. Nu de versoepelingen ook te merken zijn in de horeca, wordt het voor thuiswerkers steeds aantrekkelijker om de laptop open te klappen op een terrasje.

Afname files
Deze trend is duidelijk te zien in de afname van files. Waar volgens de ANWB de filedruk in 2018 en 2019 nog fors groeide, nam die af na de oproep van het kabinet om thuis te blijven. In de regio Utrecht daalde de filezwaarte met ongeveer 15 procent. Door een totale afname van 8 procent is er sprake van de helft minder files. Deze trend is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de thuiswerker. We besparen gemiddeld zo’n 273 euro aan kosten voor woon-werkverkeer.

Niet alleen meer hip
Flex- en thuiswerken leek eerder een trendy manier van werken voor de young professional, die in zijn crossbody tas een superlichte laptop meedroeg en die in een veel te hippe koffietent opensloeg. Sinds de Coronapandemie heeft ook de gewone Nederlander het flexwerken ontdekt.