Logo vierklank.nl
De dichtgegroeide sloot wordt weer vrijgemaakt.
De dichtgegroeide sloot wordt weer vrijgemaakt. (Foto: )

Vrijwilligers maken sloot zichtbaar

Eerder dan gedacht waren er dan toch nog corona-versoepelingen. Voor Lex van Boetzelaer was dit het sein om de geplande Vrijwilligers-dag op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk op 26 juni ‘gewoon’ te laten doorgaan. Lex van Boetzelaer: ‘Ik had dit zo snel niet verwacht en had eigenlijk bedacht om pas na de zomer weer te beginnen. Het was kort dag, maar gelukkig was er een mooie ploeg van zeven vrijwilligers, waarvan er één voor het eerst kwam’. 

Er is gewerkt aan de historische Zinksloot, die van noord tot zuid het landgoed over de hele lengte doorsnijdt. Zo’n tweehonderd jaar geleden speelde deze sloot een belangrijke rol bij de ontginning van het toenmalige heidelandschap. Trekschuiten voeren hierover af en aan om veen en mooi wit zand voor de verkoop af te voeren en stadsmest (poep) aan te voeren voor bemesting van het land. Tegenwoordig staat het noordelijke deel van de sloot altijd droog. Lex van Boetzelaer: ‘Dat deel was helemaal vol-gegroeid met boomopslag op de bodem en de kanten. Zover als we vandaag gekomen zijn, hebben we de sloot weer helemaal vrij gemaakt. Voor water heeft dit geen nut, want het grondwater staat te laag, maar we doen dit om een stuk historie weer zichtbaar te maken voor bezoekers van het landgoed’. 

Er zijn vier vrijwilligersdagen per jaar. In september is de eerst volgende. Wie er ook graag bij wil zijn en vier keer per jaar de nieuwsbrief van Eyckenstein wil ontvangen kan zich aanmelden op www.eyckenstein.nl.

HvdB

Meer berichten