Dr. Mientjes stopt als huisarts
Dr. Mientjes stopt als huisarts

Dr. Mientjes stopt met huisartsenpraktijk

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Na 22 jaar huisarts te zijn geweest in Westbroek, stopt dr. Gerard Mientjes op woensdag 30 juni met zijn praktijk aan de Kerkdijk. Huisartsen Hilda Boersma, Jeroen van Duijn en Marlies Huijsmans stoomden zich al klaar en nemen vanaf donderdag 1 juli de taken over van Mientjes.

De naam dr. Mientjes is alom bekend in Westbroek. Toch heeft hij hier niet zijn hele werkzame leven doorgebracht als huisarts. ‘Na mijn opleiding mavo-3, havo en atheneum stroomde ik door naar de Universiteit van Amsterdam om geneeskunde te studeren’, vertelt Mientjes. ‘Na mijn studie en promotieonderzoek ging ik aan het werk als epidemioloog bij de GGD in Amsterdam. Een leuke baan, maar niet ééntje voor het leven’.

Heel toevallig solliciteerde de echtgenote van Mientjes op een baan als psychologe bij De Werkplaats in Bilthoven. Mientjes: ‘Ja, dat was zeker toevallig, want in Westbroek zocht men op dat moment een huisarts. Via via solliciteerde ik op die functie en werd ik aangenomen. Zo kregen wij beiden een nieuwe baan binnen dezelfde gemeente’.

Vertrek
22 jaar lang werkte Mientjes als huisarts in Westbroek. Een baan waarbij hij lief en leed deelde met vele dorpsbewoners, maar nu acht hij de tijd rijp om te vertrekken. Zijn opvolgers staan al te trappelen van ongeduld om de praktijk over te nemen. ‘Met een gerust hart kan ik deze aan hen overlaten. Ik heb het volste vertrouwen in hen’, vertelt Mientjes. ‘Voor mij breekt nu een nieuwe tijd aan. In verband met corona neem ik geen officieel afscheid van mijn patiënten, wel zal ik nog enkelen van hen thuis bezoeken. Daarna ga ik op vakantie, wandelen in Frankrijk en zeilen op de Wadden. Na de vakantie ga ik zeker weer wat werken en invallen.

Belasten
‘Tenslotte moet mij nog iets van het hart. Binnen de geneeskunde streven wij om de administratieve lasten te verlagen, zorgmedewerkers weer met zorg bezig te laten zijn. Het is dan ook erg storend dat de gemeente ons dwingt kentekens van patiënten door te geven, om te voorkomen, dat zij een bekeuring krijgen op de afsluiting Korssesteeg. Patiënten moeten zonder hindernissen hun huisarts kunnen bezoeken. Ik hoop dat de gemeente dit gaat veranderen. Ook in verband met de privacy’.