De Bastionweg loopt rond fort Blauwkapel naar de Voordorpsedijk. (foto gemeente Utrecht)
De Bastionweg loopt rond fort Blauwkapel naar de Voordorpsedijk. (foto gemeente Utrecht)

Bastionweg krijgt nieuwe look

Algemeen

De gemeente Utrecht is voornemens de Bastionweg opnieuw te gaan inrichten o.a. met als doel om de weg rustiger en verkeersveiliger te maken. Volgens de gemeente is dit de wens van de bewoners. 

Op deze weg wordt veel gewandeld en gefietst. Ook gebruiken fietsers en automobilisten het zuidelijk deel van de Bastionweg van en naar de Voordorpsedijk. En fietsers van en naar de wijk Voordorp. Op het noordelijke deel rijdt ook sluipverkeer dat zorgt voor extra drukte. Er was een online informatieavond op dinsdag 8 juni

Plannen
De gemeente Utrecht wil van de Bastionweg een fietsstraat maken, waar de auto te gast is, met rood asfalt en een voetpad ernaast. Dit maakt het voor fietsers en voetgangers veiliger en prettiger om de Bastionweg te gebruiken. De maximumsnelheid op de Bastionweg wordt van 50 naar 30 kilometer per uur teruggebracht.

Men heeft het voornemen een knip in de weg maken aan de noordkant van de Bastionweg, vlak voor de aansluiting met de Einthovendreef Zuid. Dan kan de weg niet meer worden gebruikt als sluiproute. De voorrangsregeling op het kruispunt naast de spoorwegovergang wordt aangepast; verkeer van en naar de Voordorpsedijk krijgt voorrang. De inrichting van het kruispunt zal een beetje worden aangepast. De werkzaamheden zullen worden gecombineerd met het groot onderhoud aan de Bastionweg.

Ontsluitingsweg
Tonny Groen (vereniging Groenekan) attendeerde op dit bericht: ‘Als dit doorgaat komt er een einde aan een van de oudste ontsluitingswegen van Groenekan (langs fort Blauwkapel) Let op: in de prille plannen is ook een knip opgenomen waardoor gemotoriseerd verkeer geen gebruik meer kan maken van deze route  van en naar Utrecht’. [HvdB]