Op 13 september was de officiële opening van het huidige complex (archieffoto).
Op 13 september was de officiële opening van het huidige complex (archieffoto).

Martin Luther Kingschool viert alsnog 50 jarig bestaan

Algemeen

door Henk van de Bunt

In de week van 14 tot en met 18 september zou in 2020 het 50-jarig bestaan van de Martin Luther Kingschool in Maartensdijk worden gevierd. Door corona ging toen het merendeel van festiviteiten niet door. Nu - aan het einde van schooljaar 2020-2021 - wordt op bescheiden wijze aan dit jubileum alsnog aandacht geschonken. 

Bij het veertigjarig jubileum vertelt Marijke Drieenhuizen over de geschiedenis van de school: ‘Een groeiende groep ouders wil in de jaren ‘67, ‘68, ‘69 naast de School met de Bijbel een school, die Christelijk onderwijs aanbiedt met ruimte en respect voor andermans overtuiging en een reële verantwoordelijkheid voor het onderwijs bij ouders met schoolgaande kinderen. Op 16 juni 1969 wordt de schoolvereniging door deze betrokken ouders opgericht en op 11 augustus 1970 wordt de Martin Luther Kingschool officieel geopend als derde basisschool in Maartensdijk. Omdat de houten noodlokalen aan de Pr. Marijkelaan nog niet gereed zijn wordt eerst ingetrokken in de Gereformeerde Kerk aan de Kon. Julianalaan. Op 10 december 1970 worden de noodlokalen in gebruik genomen en op tweede Paasdag 1974 brandt de school geheel af. De leerlingen worden verspreid opgevangen, een deel trekt in bij obs Kievitschool, de jongste leerlingen trekken in bij de kleuterschool aan de Pr. Bernardlaan en de oudste leerlingen worden ondergebracht in het landgoed Rustenhoven in Maartensdijk. Een nieuw scholencomplex wordt gebouwd en vanaf schooljaar 1975/1976 betrekken leerkrachten en leerlingen het huidige pand’. 

Martin Luther King
‘De naam van de school is zeer bewust gekozen. Er is gevraagd aan de weduwe van Martin Luther King of de school zijn naam mocht dragen. Dit omdat hij een man was die door zijn manier van leven en door wat hij zei heeft laten zien dat de Bijbel zin geeft aan het leven en dat iedereen voortdurend moet werken aan vrede en recht. Aad Doelman, de eerste directeur verwoordde dat destijds als volgt; ‘Wij willen onze school graag zien als een plaats waar vaardigheden worden verkregen die de straks volwassen oud leerlingen mede in staat zullen stellen om een wereld te maken voor zichzelf, maar zeker ook voor anderen, waar vrede en recht steeds meer inhoud krijgen’. 

De school is dus destijds opgericht door een grote groep betrokken ouders. Nog steeds spelen ouders een belangrijke rol in het reilen en zeilen van de Martin Luther Kingschool. Er zijn in iedere groep klassenouders die bijkomende zaken regelen voor de leerkrachten. Er zitten naast teamleden ook ouders in de MR en er is een actieve oudervereniging die verschillende activiteiten organiseren die niet onder het normale lesprogramma vallen. 

Jaargroep
Juf Joyce van Beuningen is intern begeleider en leerkracht van 31 leerlingen in groep 3: ‘In verband met de coronamaatregelen hebben wij de festiviteiten uitgesteld tot het einde van het (jubileum-) schooljaar. Daarnaast zijn de activiteiten kleinschaliger. Op donderdag 24 juni is er op de Martin Luther Kingschool een feestdag voor alle huidige leerlingen. Deze dag, waarbij onderwijswethouder Madeleine Bakker het startschot zal geven, zal in het teken staan van ´Oud Hollands’. Er wordt al een lange tijd hard gewerkt aan de voorbereidingen en het zal dan ook een gezellige feestelijke dag gaan worden met veel Oud Hollandse spellen. Onder normale omstandigheden zouden wij onze ouders hierbij betrekken en zouden de kinderen groeps-doorbroken dit feest vieren. Hoewel de corona-maatregelen versoepeld worden kiezen wij toch voor de veilige weg. Het team pakt de organisatie zelf op en de kinderen vieren het feest binnen de eigen jaargroep’.

Speurtocht
Directeur Arjan Dam: Om ouders en anderen bij dit feest te betrekken hebben wij ervoor gekozen om twee speurtochten te maken. Eén speurtocht is speciaal voor de leerlingen en één voor ouders en andere belangstellenden. Beide speurtochten voeren door het dorp langs diverse belangrijke plekken voor de school. Aan de tweede speurtocht wordt de laatste hand gelegd. Deze moet nog goedgekeurd worden en komt vervolgens beschikbaar via de app Geocaching Adventure Lab. De aanvraag daartoe is inmiddels ingediend. Op deze manier kunnen alle belangstellenden langdurig kennismaken met ons mooie dorp en de geschiedenis van de Martin Luther Kingschool. Geocaching is een buitensport en spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon om ergens ter wereld een zogenoemde cache te vinden. Er is een variant beschikbaar in de vorm van een speurtocht. 

Op onze website www.mlkingschoolmaartensdijk.nl is meer informatie te vinden over de speurtochten’. 

Motivatie
Na de feestdag van komende donderdag mogen de leerlingen genieten van een extra lang weekend. Ze zijn vrijdag én maandag vrij. Het team gaat wij die dagen het nieuwe (52ste) schooljaar voorbereiden. Arjan Dam: ‘Belangrijkste wijziging is de vernieuwing van onze methodiek voor sociaal emotionele ontwikkeling. Uit onderzoek weten we dat werken aan het welbevinden van leerlingen onder andere leidt tot betere leerprestaties, betere sociale en emotionele vaardigheden en meer motivatie om te leren’. 

Basisschoolgroep 3 met op de flanken Juf Joyce van Beuningen en Meester Arjan Dam.