Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Pieter van Heerde, Willemijn van Oord en Uschi Röhrs voor de Rotstuin.
V.l.n.r. Pieter van Heerde, Willemijn van Oord en Uschi Röhrs voor de Rotstuin. (Foto: )

Biltsche inbreng bij Botanische Tuinen

De Utrechtse Botanische Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het universitaire Science Park. De Tuinen, met een oppervlakte van 9 hectare, zijn aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk met een prachtige Rotstuin, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut.

door Henk van de Bunt

De Botanische Tuinen zijn dit jaar, vanwege corona, vanaf half mei tot 1 december dagelijks geopend voor het publiek. De primaire functie is (ondersteuning van) onderwijs en onderzoek. Daarnaast is steeds meer nadruk komen te liggen op de publieksfunctie van de Tuinen en speelt ook natuurbescherming, vooral in internationaal verband, een belangrijke rol. De medewerkers van de Botanische Tuinen krijgen hulp van vrijwilligers die onder andere als gastvrouw dan wel gastheer de bezoekers ontvangen en verantwoordelijk zijn voor de kaart- en winkelverkoop. Een aantal medewerkers en vrijwilligers komt uit De Bilt; bijvoorbeeld Uschi Röhrs, die al meer dan twintig jaar daarbij betrokken is: Ik heb nog steeds plezier van mijn toenmalige sollicitatie. Ben al die jaren met plezier er naar toe gegaan en nog steeds. Van jongs af aan is mijn kleinzoon Thomas vaak mee gegaan; ik vond het ook erg leuk, dat hij onlangs vertelde biologie te gaan studeren’. 

Stage
Biltenaar Pieter van Heerde is momenteel Sales en Marketing-stagiair bij de Botanische Tuinen: ‘Ik doe dit voor mijn opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Utrecht (2de jaars: ‘Deze tijd van het jaar vind ik de mooiste tijd omdat er nu iedere week weer iets anders bloeit. Sinds het coronavirus is er het een en ander veranderd; mensen moeten een tijdslot reserveren voordat zij de tuinen willen bezoeken. Ik werk in het entreegebouw zodat de vrijwilligers en bezoekers vragen aan mij kunnen stellen en probeer ik iedereen zo goed mogelijk te ondersteunen. Samen met een collega van mij, Tara Monfils, onderhouden wij het instagram-account van de Botanische Tuinen (BoTu). Ik kan soms rustig overal rondkijken of ik een mooie bloem zie waar ik dan foto’s van kan maken. Naar mijn mening maak ik de mooiste foto’s in de rotstuin; daar staan namelijk veel bloemen met mooie sterke en felle kleuren. Ik ben momenteel ook samen met een andere collega, Ariane Hofmeester, bezig om een pop-up shop op te zetten. Ik ben ook druk bezig met een speciale rondleiding rondom theeplanten die wij gaan organiseren die alleen in de komende zomer kan worden geboekt. Voor deze rondleidingen regel ik van alles en nog wat zoals het organiseren van een kleine (bij)scholing voor onze rondleiders tot het aankleden van de rondleiding zelf. 

Liefde
Bilthovenaar Willemijn van Oord is op het moment werkzaam bij de Botanische Tuinen als Hospitality Officer: ‘Ik studeer Commerciële Economie & Ondernemerschap aan Hogeschool Tio en zit in mijn derde jaar. Ik had absoluut geen biologische ervaring of kennis over planten. Wat ik het allerleukst vind aan de Botanische Tuinen is de sfeer tussen medewerkers onderling en naar bezoekers toe. Elke dag is het een feestje om naar werk te gaan, omdat je steeds weer in contact komt met nieuwe mensen. Zeker in de coronatijd vind ik niks leukers dan in contact staan met mensen en om mensen een positief gevoel te geven tijdens hun bezoek aan de Botanische Tuinen. Dit is toch een punt dat ik het afgelopen jaar erg gemist heb en ben blij dat dat met deze functie toch kan worden waargemaakt. Dit alles natuurlijk wel op 1,5 m afstand. We hebben daarnaast een diverse groep van vrijwilligers waarvan ik sommige steeds beter leer kennen. Deze vrijwilligers ondersteunen ons bij de ticketscan en wij zijn heel blij dat zij ons komen helpen. Iedereen is altijd heel enthousiast en ik vind het bijzonder om te zien dat vrijwilligers zo’n liefde voor de tuinen hebben gecreëerd’.

Meer berichten