Logo vierklank.nl
Over de vormgeving en kleuraanduiding van het fietspad verschillen de meningen. [foto Henk van de Bunt]
Over de vormgeving en kleuraanduiding van het fietspad verschillen de meningen. [foto Henk van de Bunt] (Foto: )

Bilthovense Melkweg weer open

Na de oplevering van de 105 duurzaam gebouwde nieuwe woningen aan de Melkweg in Bilthoven heeft de gemeente het openbaar gebied er omheen opnieuw ingericht. Sinds vrijdag 21 mei is de Melkweg weer open voor al het gemotoriseerde verkeer. Ook de bus rijdt weer de normale route door de Melkweg.

Het eindresultaat mag er zijn. De straat bevat veel groen met bomen, struiken en hagen. Ook is aan verkeersremmende maatregelen gedacht, zoals oversteekplaatsen, verkeerslichten en verhoogde plateaus. Verder loopt door de wijk een snelfietsroute, als schakel in de provinciale route Utrecht-Amersfoort, zodat fietsers op een veilig fietspad naar de plaats van bestemming kunnen rijden. De kleur van het asfalt van het fietspad is alleen rood voor beter onderscheid. Er zijn rode fietsstroken met een wettelijke status; die status hebben ze alleen als er een fietssymbool op de strook staat, zoals hier bij de Melkweg. Uit enquêtes blijkt dat de meningen verdeeld zijn over de dubbele midden-markering met de blauwe middenkleur. Oudere fietsers vinden dat het er daardoor niet veiliger op geworden is. Jongeren daarentegen zeggen de nieuwe verkeerssituatie wel veiliger vinden.

Wethouder Smolenaers vindt de Melkweg het voorbeeld voor een moderne straatinrichting in de gemeente De Bilt: ‘Hier komt alles samen, verkeersveiligheid, duurzaamheid en een groene aankleding voor een prettige woon- en leefomgeving!’

Groen
In 2020 is gestart met de werkzaamheden aan de openbare ruimte. Nadat in 2019 de gehele riolering en alle nutsleidingen waren vervangen, is de bestrating vernieuwd voor de Melkweg en de omliggende straten. Ook aan het groen is gedacht. Zo zijn er bomen terug-geplant en zijn veel nieuwe bomen, beukhagen en groenperken aangeplant. Ook de duurzame woonwijk is een aanwinst voor de gemeente. De woningen zijn gasloos opgeleverd, voorzien van warmtepompen in de woning en zonnepanelen op het dak.

HvdB

Meer berichten