Het RIVM-terrein en omgeving in Bilthoven. (foto Nienke van Weele)
Het RIVM-terrein en omgeving in Bilthoven. (foto Nienke van Weele) Hanneke de Zwart (D66) noemt de werkwijze van de U10 niet erg transparant.

Vervolg geschorste raadsvergadering van 27 mei

Algemeen

 Wat is de U16 en wat de U10

In de energieregio U16 werken 16 Utrechtse gemeenten, 4 waterschappen, de provincie Utrecht, Stedin, belanghebbenden en inwoners samen aan een de RES U16. Gemeenten en waterschappen in de U16-regio hebben net als de provincie Utrecht al voor zichzelf energiedoelstellingen geformuleerd, waarover ze ook het gesprek met hun inwoners en andere belanghebbenden voeren. Op basis van deze ambities, en een technische analyse van de mogelijkheden in de regio, denken de samenwerkende overheden dat er ruimte is voor 1,8 TWh aan duurzame energie, door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.

In de U10 werken de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist samen aan maatschappelijke opgaven die vragen om een aanpak die gemeentegrens-overstijgend is. In het samenwerkingsverband U10 dragen die twaalf Utrechtse gemeenten zorg voor het behoud en verdere versterking van de kwaliteiten van de regio. [GG]

door Guus Geebel

De gemeenteraadsvergadering van 27 mei werd vanwege het late tijdstip geschorst bij de behandeling van het raadsvoorstel van B en W over de Biltse bijdrage aan de Regionale Energiestrategie U16 (RES). Op 1 juni werd de vergadering hervat met de stemming over dit voorstel en de ingediende amendementen en moties. De vijf ingediende amendementen werden alle verworpen. Het voorstel werd met 18 stemmen voor en 7 tegen aangenomen.

Van de zes in stemming gebrachte moties werden er drie aangenomen. Een motie ingediend door Krischan Hagedoorn (PvdA) die het college vraagt te streven naar meer dan vijf hectare zon op dak, wordt unaniem aangenomen. Ook is er een meerderheid voor de door hem ingediende motie die vraagt bij de invulling van het participatietraject voor het nieuwe zonneveldenbeleid te onderzoeken of en hoe overheidsparticipatie, door de gemeente, de provincie of het Rijk, bij zonneparken in de gemeente mogelijk en wenselijk is. Een motie ingediend door CDA en GroenLinks roept het college op bij nieuwe beleids- en uitvoeringsplannen waar mogelijk ook innovatieve technieken en mogelijkheden mee te nemen vanuit onze burgers, bedrijven en anderszins, die bijdragen aan de duurzaamheidsambitie en de RES-bijdragen richting 2050 van de gemeente. Deze motie wordt met 25 stemmen voor en 1 tegen aangenomen.

Zienswijze concept IRP
De raad stemde met 21 stemmen voor en 5 tegen in met de zienswijze op het Concept Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP) voor Ruimtelijk Economisch Programma U10. Er werden zeven amendementen ingediend. Zes door Peter Schlamilch (Forza De Bilt) en een door raadslid Boer (SP). Alle amendementen werden verworpen. Henk Zandvliet (GroenLinks) vraagt hoe het college, los van de lopende participatietrajecten, inwoners bij het IRP wil betrekken. Jette Muijsson (Beter De Bilt) zegt geen voorstander te zijn van de samenwerking in de U10. ‘Met samenwerking is niets mis, maar dan wel tussen democratisch gekozen afvaardigingen.’ Zij vraagt zich af waar de provincie hierbij is. Arjan Muijs (CDA) hield zijn maidenspeech. Daarbij is het een traditie dat die niet door interrupties onderbroken wordt. Hij vindt dat het doel om samen te werken in U10-verband en slim om te gaan met de beschikbare ruimte wel dynamisch moet zijn.

Democratisch gehalte
Connie Brouwer (Fractie Brouwer en ChristenUnie) zegt: ‘Er is veel aandacht voor groen groeit mee en tegelijk houden we het proces van verstedelijking in de gaten.’ Hanneke de Zwart (D66) vraagt wat het democratisch gehalte van de U10 is. Zij vindt de werkwijze van de U10 weinig transparant. ‘Een eerder aangenomen motie vraagt het college er in de U10 op aan te dringen de gemeenten eens per kwartaal op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen de U10-samenwerking.’ Zij kan zich niet herinneren of daar sinds vorig jaar invulling aan is gegeven. Erik den Hertog (Bilts Belang) wil eerst met de inwoners een en ander bespreken, dan in de raad een besluit nemen en pas dan naar de regio toegaan. Kees Lelivelt (VVD) wil vooral jongeren bij de participatie betrekken.

Participatie
Wethouder André Landwehr gaat in op vragen en opmerkingen. Ook geeft hij duiding aan de ingediende amendementen, die hij allemaal ontraadt. Er zijn veel vragen over participatie. Henk Zandvliet (GroenLinks vraagt hoe het college de inwoners wil betrekken bij het IRP. ‘Dat wordt een integraal onderdeel van de omgevingsvisie’, aldus de wethouder. De vraag van Jette Muijsson (Beter De Bilt) of de verbreding van de Soestdijkseweg ten koste gaat van de veiligheid moet onderzocht worden. ‘Feit is wel dat het een onveilige weg is die aandacht nodig heeft in de toekomst.’

Ontwikkelingen
De vraag van D66 of de Rembrandtlaan en eventueel de Soestdijkseweg worden meegenomen in de integrale afweging van het stationsgebied beantwoordt de wethouder bevestigend. ‘Het mobiliteitsplan van Sweco komt in het vierde kwartaal. We doen er echt alles aan om de inwoners te bereiken’. Henk Zandvliet vraagt of de wethouder kan bevestigen dat er bij de Soestdijkseweg en het station en de ontwikkelingen daar, geen onomkeerbare besluiten gaan vallen voordat in het kader van de omgevingsvisie daarover is besloten. Landwehr: ‘Onomkeerbare besluiten neemt de raad. Wij kunnen alleen voorstellen doen. U gaat erover, niet ik.’ Johan Slootweg (SGP) zegt in een stemverklaring vanwege het hele proces eromheen tegen te zullen stemmen.

Motie over motie Zoetermeer
Raadslid Boer (SP) dient een motie in waarin hij het college vraagt de strekking van een motie die in Zoetermeer is aangenomen te ondersteunen, zonder de dreigementen die daar instaan. Burgemeester Potters: ‘We proberen met andere gemeenten het Rijk te bewegen tot een betere financiële en gelijkwaardiger verhouding. Dat betekent dat er geld moet komen voor taken die zijn gedecentraliseerd. Er is een arbitragezaak geweest die de goede kant op lijkt te gaan. Letterlijk de motie van Zoetermeer uitvoeren is wat ingewikkeld, maar het signaal willen we overbrengen, dus geeft het college een positief advies’. Na een schorsing wordt de motie wordt als volgt aangepast: ‘Vraagt het college bij de komende Algemene Ledenvergadering van de VNG op 16 juni 2021 bij de behandeling van de motie van de gemeente Zoetermeer onze vertegenwoordigers op te roepen de gedachte van deze motie te gebruiken bij eventuele beraadslagingen hierover’. De motie wordt unaniem aangenomen.