Groentetuin De Biltse Biet is een groen initiatief van Biltsheerlijk.
Groentetuin De Biltse Biet is een groen initiatief van Biltsheerlijk.

Samenwerking groene organisaties

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Donderdag 20 mei gaven vier groene Biltse organisaties via zoom inzicht in de diverse initiatieven waar zij zich mee bezighouden. En hoe anderen zich kunnen aansluiten bij de diverse ideeën om De Bilt nog groener te maken. Biltsheerlijk, Kansrijk-zelfoogsttuin, Plog It Up De Bilt en Tiny House De Bilt gaven een kijkje in eigen keuken.

‘Hoe kunnen wij, als groene organisaties, elkaar ondersteunen’? Dat was het centrale thema, waar de initiatiefnemers zich deze avond over bogen. ‘Het algemene beeld is dat het niet goed gaat met de biodiversiteit in gemeente De Bilt’, aldus de voorzitter van deze bijeenkomst Daan Groot, directeur van de Natuurverdubbelaars. ‘Tijd dus om de handen ineen te slaan’.

Tiny house
Eén van die organisaties is Tiny House de Bilt. ‘De natuur om ons heen staat erg onder druk’, vertelt Ursula Cats. ‘En daar wil ik, met mijn gezin, graag iets aan doen. Al sinds vier jaar weet ik dat ik graag in een tiny house wil wonen, om zo onze voetafdruk op de natuur te verkleinen. Sinds twee jaar is ons gezin actief op zoek naar een tiny house, ook binnen gemeente De Bilt. Helaas is het een langdurig proces om een stuk land te vinden’. Samen met gelijkgezinden is Cats op zoek naar een mooie plek voor meerdere tiny houses, met een maximale oppervlakte van 50 vierkante meter per huisje, zodat zij energievrij, circulair en off grid kunnen wonen. Cats: ‘Wij willen daarbij het landschap intact laten, zodat onze voetafdruk echt kleiner wordt. Verder denken wij ook aan een voedselbos, waarin wij ons eigen voedsel kunnen verbouwen’. Het plan bevindt zich in een vroeg stadium, zodat nog niets vastligt. In ieder geval wil de organisatie in gesprek met gemeente en provincie.

Voedselbos
Vier jaar geleden richtten Willy Douma, Maaike Noorlander en Joanne Ronhaar Stichting Biltsheerlijk op. Zij droomden van lokaal en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. Veel hebben zij in die vier jaar al voor elkaar gekregen: een Biltse Plukdoolhof op het terrein van kinderboerderij De Schaapskooi, vijf leuke fietsroutes door Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Maartensdijk en Westbroek en in Hollandsche Rading is een fietsroute in de maak. De lengtes variëren van 10 tot 18 kilometer langs diverse biologische bedrijven, een jaarlijkse Week van de Duurzaamheid en de Biltse streekmarkt, waarbij lokale ondernemers hun duurzame producten te koop aanbieden. ‘Als stichting hebben wij nog een droom’, vertelt Noorlander. ‘Binnen onze gemeente willen wij graag een voedselbos. Dit bos is belangrijk voor voedselwaarden, maar biedt ook een grotere biodiversiteit. Ons oog was gevallen op een gebied in de Voorveldse Polder, om hier gewassen te laten groeien. Nu moeten wij echt een keer stappen zetten. Dit project is iets van de lange adem, maar eind volgend jaar hopen wij op het eerste voedselbos binnen gemeente De Bilt’.

Ploggen
Mede dankzij het vele zwerfafval op straat, is Plog It Up De Bilt in het leven geroepen. Samen met buurtgenoten of een groep vrienden kan iedereen joggend (mag ook wandelend natuurlijk) zwerfafval opruimen. Daarnaast kun je ook ‘plandelen’ een manier om, al wandelend, plastic afval op te ruimen. ‘Toen ik hoorde dat er plastic in sigarettenfilters zit, besloot ik iets te doen aan al dat zwerfafval op straat’, vertelt initiatiefneemster Anke. ‘Op straat kom je veel sigarettenpeuken tegen en al dat plastic uit die sigaretten komt dus in het milieu terecht’. Tijd om al die troep op te ruimen dus. Tijdens een opruimactie van een uur bij de Kwinkelier in Bilthoven haalde een groep ongeveer zestig kilo afval op.

Sinds april dit jaar vindt weer minstens één keer per maand een clinic plaats, waarbij iedere deelnemer een warming-up doet (alleen bij ploggen) en een uur zwerfafval raapt. Deze clinics zijn voor iedereen toegankelijk, of je nu hardloopt of gewoon wandelt. Anke: ‘Helaas mogen we door corona niet in groepen ploggen, dus geef ik plogpakketten uit. De spullen kun je afhalen bij het oude politiebureau aan de Leijenseweg. De spullen kun je ook huren via www.sportiefinhetgroen.nl. Anke: ‘Zwerfafval opruimen heeft één nadeel: het is lastig om plastic een keer te laten liggen’.

Zelfoogst
De vierde groene organisatie binnen gemeente De Bilt is Zelfoogsttuin Kansrijk in Groenekan. ‘Wij hebben een tuin van ongeveer één hectare’, vertelt Olivia. ‘Verdeeld over 50 tuinders. Als lid van de tuin mag je zelf oogsten. Iedereen die van de tuin gebruik maakt, krijgt toegang tot alles wat onze tuin biedt. Dus niet alleen een verse oogst, maar ook een mooie buitenplek, een rustmoment, leuke ontmoetingen, educatie en een positieve invloed op het voedselsysteem’. De tuin is kleinschalig. Er kunnen geen nieuwe tuinders meer bij. Aanmelden mag altijd, maar iedere geïnteresseerde komt op een wachtlijst. Begin mei startte het nieuwe oogstseizoen voor de tuin.

Na de diverse voorstelronden konden vertegenwoordigers van de diverse organisaties ideeën inbrengen. Na uitwerking van deze ideeën hopen de organisaties op een nog groener De Bilt.

De tuin bij De Schaapskooi in Bilthoven is bij velen bekend.