Logo vierklank.nl
Natte natuur
Natte natuur (Foto: )

Natte natuur

Nat is het deze dagen, erg nat. Dientengevolge veert de natuur in de natte, zachte bodem van het broekbos op. De kleuren jong en fris, de geuren zo divers. Regendruppels spatten uiteen waar ze planten of de grond raken, vermengen zich met de stoffen die daarbij vrijkomen, brengen hiermee geuren tot leven.

Die avond rook het sterk naar de bloempjes van de lijsterbes, meidoorns bloeiden en op het pad lag veel zaad van uitgebloeide wilgen. Er hing een sprookjesachtige sfeer in het bos. Voorzichtig scheen de zon tussen de takken door, bereikte de bodem met pluimzegge en gele lis, riet en varens.

Vastberaden ontrollen talloze varens in het voorjaar hun bladeren. Weelderig fris groen bedekken zij de bodem. Met lange wortelstokken kruipen de varens onder en over de grond, over takken, zelfs tot hoog in de boom. Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Ze waren er al ruim 420 miljoen jaar geleden en hebben zich verspreid over de hele aardbol. Je vindt ze van noord naar zuid, op land en in het water. De moerasvaren in het polderbos groeit met zijn wortelstokken het water in. Daartussen neemt hij organisch materiaal mee en vormt hiermee nieuwe oevers, nieuw land, nieuw leven.

(Karien Scholten)

In haiku:

Vanuit de oudheid
Ontrollen zich jong en fris
Talloze varens

Meer berichten