V.l.n.r. Jozien, Gijsbert, Gijs en Ernst-Jan: allemaal betrokken en (deels) actief bij de jubilaris.
V.l.n.r. Jozien, Gijsbert, Gijs en Ernst-Jan: allemaal betrokken en (deels) actief bij de jubilaris.

Schoenmakerij Van der Meyden 50 jaar

Algemeen

door Henk van de Bunt

Schoenmakerij Van der Meyden bestaat dit jaar 50 jaar. Het bedrijf is in 1971 opgestart door Gijs van der Meyden in Brakel, die daarvoor ook al 9 jaar schoenmaker was. In 1976 verhuisde het bedrijf naar de Biltse Nieuwstraat. In 2014 nam zoon Gijsbert het bedrijf over en twee jaar later verhuisde de Schoenmakerij naar het huidige pand aan de Biltse Looydijk 107. 

Van der Meyden Sr. is geboren en opgegroeid in Nederhemert. Op 12-jarige leeftijd heeft hij gekozen voor het ambacht van schoenmaker en ging naar de vakschool. Na zijn vakschooltijd bekwaamde hij zich nog in de orthopedische schoenmakerij, waarna hij dus in Brakel in een eigen zaak aan de slag ging. Via een vertegenwoordiger kwam hij in contact met schoenmaker de Ruiter in de Nieuwstraat in De Bilt, die te veel werk had. Van der Meyden haalde daar werk op, herstelde dat in Brakel en bracht het weer terug naar De Bilt. Het heen en weer reizen werd hem te veel en samen met zijn echtgenote koos hij voor het volledig werken in De Bilt aan de Nieuwstraat 100 en verkoos hij als woonplaats Maartensdijk. 

Overname
Bij zijn jubileum als schoenmaker in 2012 vertelde Van der Meyden sr. toen niet aan stoppen te denken. Dat veranderde ook niet direct toen zoon Gijsbert aangaf het bedrijf over te willen nemen en voort te willen zetten. Gijsbert (37) had vanaf zijn jeugd meegedraaid, zij het op beperkte schaal; op zaterdag was hij vaak in ‘de zaak’ te vinden. Vanwege werk (Gijsbert was oorspronkelijk bouwkundig tekenaar) en verhuizing werd die actieve betrokkenheid weer wat teruggedraaid, totdat het vlammetje, dat altijd was blijven branden, weer een ‘laaiend vuur’ werd. Geruime tijd werd Gijsbert door vader ingewerkt en leerde hij de kneepjes van het schoenmakersvak van pa. Van der Meyden Sr. ‘deed’ het bedrijf in 2014 over aan zijn zoon en bleef parttime nog werkzaam in het bedrijf.

Verhuizing
Vanaf 1979 zat de schoenmakerij aan de Nieuwstraat 100 in De Bilt. Echter na overname door junior werd de oude winkel toch echt te klein en besloot Gijsbert (jr.) te verhuizen naar het voormalig pand van ‘Kunsthandel ‘t Winkeltje’ aan de Looijdijk 107. Gijsbert van der Meyden: ‘Wij groeiden echt uit onze jas in ons vorige pand. WIj hebben daar een kleine veertig jaar gezeten, met veel plezier. Maar om onze klant zoveel mogelijk van dienst te zijn, moesten wij echt uitzien naar een andere winkelruimte. Wij hebben hier meer dan 2,5 maal zoveel ruimte als aan de Nieuwstraat’. Van der Meyden (sr.) die nog actief is in het bedrijf, is blij met de keuze die zijn zoon maakte. ‘De buurtgenoten in de Nieuwstraat vonden het jammer dat wij vertrokken. Weer een winkel minder. Van het oude pand werd een woonhuis gemaakt’.

Gilde
Inmiddels zijn ook Ernst-Jan en Jozien werkzaam in het bedrijf. In de winkel worden alle soorten schoenen gerepareerd, van alle merken. De schoenmakerij is lid van het Schoenmakersgilde, daardoor worden schoenen van Van Bommel, Floris van Bommel en Van Lier gerepareerd met originele materialen. Hetzelfde geldt voor de Dubarry-laarzen: ook deze kunnen met originele materialen worden hersteld. Maar niet alleen dat. Onderhoudsproducten, zoals diverse soorten schoencrème, maar ook veters, inlegzolen, alles is te vinden in de winkel. Ook zijn er vele (luxe) lederwaren te vinden. Er zijn altijd 1000 riemen op voorraad.

Actie
Om het jubileum van de winkel te vieren, kunnen klanten genieten van diverse acties in de maand mei. Gijsbert: ‘Wij geven 20% korting op lederwaren. En voor elke betalende klant ligt er een leuke attentie klaar. Houd verder onze website, Facebookpagina en Instagram in de gaten. We willen deze gelegenheid ook gebruiken om alle onze klanten hartelijk te bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen. Ook in de afgelopen corona-periode zijn we door hen niet vergeten. We hopen nog lang hun vertrouwde schoenmaker te zijn’.