Oud-burgemeester Öhmann (links) - voorzitter van het jumelagecomité in Coesfeld - draagt bij aan het realiseren van een klimaatresistent-bloembed aan De Bilt-Allee.
Oud-burgemeester Öhmann (links) - voorzitter van het jumelagecomité in Coesfeld - draagt bij aan het realiseren van een klimaatresistent-bloembed aan De Bilt-Allee.

Jumelage zet in op een groener Europa

Algemeen

‘Inzetten op een beter klimaat. Meer groen in alle tuinen in plaats van stenen. Kleine en grote initiatieven in Europa met elkaar verbinden’: met die boodschap en deelname aan een onlinedebat vierde het jumelagebestuur van Coesfeld de Europa-dag van 9 mei. 

Vrijwilligers van de plaatselijke ‘Blumenfreunde’ legden op die dag de basis voor een mooi publiek plantsoen aan De Bilt-Allee: ‘Wij leggen hier een klimaatresistent-bloembed aan’, zo legde jumelagevoorzitter Heinz Öhman uit aan de vele nieuwsgierige passanten. Na een coronajaar van relatieve stilte heeft het jumelagebestuur van Coesfeld de draad weer opgepakt die de twee partnersteden verbindt. Symbolisch gelegen aan de enige laan van de hele wereld, die naar De Bilt is vernoemd zal daar straks een wild bloeiend en kleurrijk plantsoen bezoekers aan Coesfeld verwelkomen. Als startschot en impuls voor een versterkte jumelage. 

Jagtlust
Het idee is om ook in De Bilt in de omgeving van Jagtlust met vrijwilligers een nieuw en fraai bloemperk met een boodschap in te richten. Het jumelagebestuur is in overleg met de Biltse afdeling van Groei & Bloei en de gemeente. ‘Idealen koppelen aan praktisch handelen. Kleine en grote stappen zetten naar een groener Europa, dat is wat we in deze ingewikkelde tijd met de jumelage prioriteit willen geven’, aldus Tine Rigter, voorzitter van het jumelagebestuur van De Bilt, die Coesfeld van harte feliciteert met het initiatief.

Kinderblik
Ook in Coesfeld wordt de vrede gevierd. Onder meer met een vergelijkbare expositie van kindertekeningen, die ook in De Bilt was te zien, al geruime tijd geleden opgezet door de beide jumelagepartners. Deze vindt dus plaats in de Jacobikerk in Coesfeld. Een vuist die ketens stuk slaat, vredesduiven met een olijftak, een ketting van mensen, die hand in hand om de wereldbol lopen. De creatieve uitingen van 12-14-jarige leerlingen van scholen uit De Bilt, Coesfeld en Miescisko zullen er voorlopig nog te zien zijn. Brigitte Exner van de jumelagepartner vindt het fijn dat de goed bezochte expositie een beetje goed maakt dat het geplande Vrijheidsfeest van de beide jumelagepartners in Coesfeld geen doorgang mocht vinden. ‘Zo draagt de stedenband toch zijn steentje bij aan een vreedzaam en tolerant Europa’, aldus Brigitte.         (Ger Tielen)