Logo vierklank.nl
<p><em>Door de landelijke ligging is de toren van de brandweerkazerne Maartensdijk &eacute;&eacute;n van de herkenningspunten binnen de gemeente.&nbsp;</em></p>

Door de landelijke ligging is de toren van de brandweerkazerne Maartensdijk één van de herkenningspunten binnen de gemeente. 

(Foto: )

Restauratie van Brandweerkazerne Maartensdijk

De monumentale brandweerpost aan de Koningin Wilhelminaweg in Maartensdijk wordt gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor nieuwe bluswagens. Al geruime tijd rukt de brandweer uit vanuit een tijdelijke post aan de Industrieweg.

door Henk van de Bunt

De brandweerpost in Maartensdijk heeft een monumentenstatus. Na een voorbereiding van ongeveer 3 jaar is er gestart met de restauratie/uitbreiding van de brandweerpost Maartensdijk. Er zal een nieuwe stalling bijgebouwd worden voor de nieuwe voertuigen en het pand zal gemoderniseerd worden. Op deze manier kan er ook weer voldaan worden aan de huidige ARBO wetgeving. Het zal worden gemoderniseerd met behoud van zijn specifieke kenmerken. De oplevering is gepland in november 2021.

Slangen
Het gebouw is in 1940 door architect Ch.L. Quéré in traditionalistische stijl ontworpen. Het gebouw is deels vrijstaand, deels vast gebouwd aan een voormalige dienstwoning, die buiten de bescherming valt. De kazerne is uitgevoerd met een toren ten behoeve van het drogen van de slangen. Door de landelijke ligging is de toren één van de herkenningspunten binnen de gemeente.

Omschrijving
De aan de Koningin Wilhelminaweg gelegen brandweerkazerne telt één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een met Romaanse pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. Aan de zuidoostzijde staat een toren. De gevels zijn opgetrokken in kettingverband. De voor- of westgevel heeft thans drie uitrijdeuren. De topgevel bevat een rond venster. Aan de gevel is in smeedijzer de tekst `brandweer’ gezet. Het object is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van de architect, die ook het voormalige gemeentehuis van Maartensdijk heeft ontworpen en als voorbeeld van een brandweerkazerne met toren in traditionalistische stijl alsmede van situationele waarde als herkenningspunt bij de entree van het dorp Maartensdijk.

Realisatie
De nieuwe bluswagens, waar het personeel intensief mee getraind heeft, zijn al operationeel. De wagens zijn groter waardoor de bestaande brandweerpost moest worden aangepast en uitgebreid. Eén van de blusvoertuigen kan worden ingezet bij bosbranden. De tijdelijke verhuizing was in overleg met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gemaakt. De verwachting is, dat de verbouwing eind 2021 klaar zal zijn en het personeel dan met hun nieuwe materieel kan terugkeren naar de Koningin Wilhelminaweg.

HvdB Brandweeronthulling.jpg

Burgemeester Sjoerd Potters en postcommandant Martijn van Ginkel startten de bouw met het onthullen van het bouwbord.

HvdB Brandweerkazerne.jpg

Door de landelijke ligging is de toren van de brandweerkazerne Maartensdijk één van de herkenningspunten binnen de gemeente. 

Meer berichten