De 18de-eeuwse buitenplaats Rustenhoven ligt aan de Dorpsweg in Maartensdijk. [foto Henk van de Bunt]
De 18de-eeuwse buitenplaats Rustenhoven ligt aan de Dorpsweg in Maartensdijk. [foto Henk van de Bunt]

St. Maerten nummer 60 is uit

Algemeen

Het meinummer van het historisch tijdschrift St. Maerten is verschenen. St. Maerten is een uitgave van de Historische Vereniging Maartensdijk.

Centraal staat een uitgebreid artikel van Geert Boorsma over buitenplaats Rustenhoven. Achttien bladzijden tekst en foto’s over meer dan 600 jaar geschiedenis. Natuurlijk ook over de periode dat Bert Bolle (Barometermuseum) eigenaar was van Rustenhoven. Daarnaast is er een historisch onderzoek van Kees Floor over de grenzen van Maartensdijk met oud kaartmateriaal. 

Omdat het een meinummer is zijn er twee verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Maartensdijk: struikelstenen in Hollandsche Rading door Evert Theunissen en Douwe Tijsma en een bizar spionageverhaal van Jochem Botman\.

Op website stmaerten.nl staat veel aanvullende informatie over St. Maerten en de Historische Vereniging Maartensdijk. Bij alle artikelen zijn er extra’s in de vorm van films, kleurenfoto’s of verwijzingen naar oorspronkelijke bronnen; bij het artikel over Rustenhoven is een korte film onder de titel ‘Het barometermuseum’. De film (gemaakt in 1997 door Fons Pennings - PenningsMedia Zeist) toont Bert Bolle (1947-2016) als eigenaar van Rustenhove en het barometermuseum. Verder een verwijzing naar een oude - niet meer actieve - website van Bert Bolle, opgeslagen in web.archive.org. Op dit internetarchief zijn meer dan 475 miljard webpagina’s opgeslagen. Daarmee is de site van Bert Bolle op zichzelf al historisch. Maar dat komt ook door - onder meer -de privéverhalen, meer dan 50 Maartensdijkse anekdotes en fotocollecties met Rustenhoven op ansichtkaarten en Rustenhoven als reclamedecor.

Het tijdschrift is te koop bij de Bilthovense Boekhandel aan de Julianalaan 1, de ReadShop op de Hessenweg, Kapper Hans Stevens op het Maertensplein, Van der Neut in Groenekan en molen De Kraai in Westbroek (woensdag en zaterdag geopend).

!