Logo vierklank.nl
Aan de Wissellaan in Bilthoven hangt inmiddels een AED.
Aan de Wissellaan in Bilthoven hangt inmiddels een AED. (Foto: )

BuurtAED-actie Wissellaan geslaagd

Aan de muur van één van de appartementengebouwen aan de Wissellaan in Bilthoven hangt sinds 22 april een AED. De appartementenbewoners hielden daarvoor gezamenlijk een inzamelactie, via het speciale platform van de Hartstichting. De actie was een groot succes; binnen drie weken was er voldoende geld ingezameld om het apparaat met bijpassende buitenkast aan te schaffen.

Initiatiefnemer van de actie mevrouw Toinny Gründemann vertelt: ‘Wij misten nog een AED, die wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een mogelijke hartstilstand. De dichtstbijzijnde is te vinden in de Kruislaan op nr. 12. Dat is te ver voor de bewoners en directe buren van de Wissellaan want; hoe sneller je ermee terplekke bent, hoe groter de overlevingskans’!

Hart
Op www.buurtaed.nl is zichtbaar, dat dergelijke acties al in 5439 buurten zijn of worden gehouden en dat al meer dan 88419 ‘buren’ hebben gedoneerd. Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer.

Buurt
Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Op 22 april werd de AED door de firma Huussen tegen een gereduceerde prijs geïnstalleerd.

HvdB

Meer berichten