Logo vierklank.nl
In 2018 (foto) was de laatste herdenking met publiek bij Fort De Bilt. [foto Walter Eijndhoven]
In 2018 (foto) was de laatste herdenking met publiek bij Fort De Bilt. [foto Walter Eijndhoven] (Foto: )

Vieringen en herdenkingen in mei

Als rode draad bij alle vieringen en herdenking geldt ook in 2021 herdenkingen zonder publiek. 

door Henk van de Bunt

Voorzitter Herman Steendam (Fort De Bilt) vertelt: ‘Dit jaar zijn er wel autoriteiten en zullen er wel bloemstukken worden gelegd bij het monument aan de Biltsestraatweg 160. Wij verwachten op zaterdag 1 mei de Commissaris van de Koning Hans Oosters, de burgemeester van Utrecht mevr. Sharon Dijksma en de burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters. Om 18.00u begint de herdenking zonder publiek met o.a. verhalen van nabestaanden en de ex-directeur van het 4 en 5 mei comité. Op onze website komt een videofilm van de herdenking’.

De Bilt
De komende vieringen en herdenkingen in de gemeente De Bilt vinden in aangepaste vorm plaats. Dit is het gevolg van de maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd in de bestrijding van het coronavirus; dit treft ook Dodenherdenking en de Viering van de Bevrijding. Ook al zouden de maatregelen de komende tijd worden nog meer worden versoepeld of ingetrokken, dan zou er onvoldoende voorbereidingstijd zijn.

Dodenherdenking
De Dodenherdenking op 4 mei gaat in besloten en aangepaste vorm door. Na het taptoesignaal en twee minuten stilte om 20.00 uur zullen burgemeester Sjoerd Potters en zijn echtgenoot een krans leggen bij het monument voor Jagtlust. Ook een lid van het voormalig verzet zal een krans leggen. De vooraf opgenomen toespraak van de burgemeester zal aansluitend vanaf 20.05 uur via digitale media beschikbaar gesteld worden. Bij deze plechtigheid kan verder niemand aanwezig zijn.

Op 4 mei worden er kransen gelegd bij de resp. monumenten in Westbroek. Ook deze ceremoniën zijn zonder publiek.

Meer berichten