Logo vierklank.nl
Het burgerinitiatief en de meer dan 1000 ondersteunende handtekeningen zijn vrijdag 23 april aan college-wethouder Anne Brommersma overhandigd.
Het burgerinitiatief en de meer dan 1000 ondersteunende handtekeningen zijn vrijdag 23 april aan college-wethouder Anne Brommersma overhandigd. (Foto: )

Burgerinitiatief aangeboden

De inwoners in de gemeente De Bilt keren zich massaal tegen het plan om windturbines te plaatsen. Het burgerinitiatief is ruim 1.000 keer ondertekend door kiesgerechtigde inwoners vanuit alle kernen van gemeente De Bilt.

door Henk van de Bunt

Gelijk met de overhandiging van het Manifest van Energie De Bilt op vrijdag 23 april is ook het resultaat van het Burgerinitiatief aangeboden; het burgerinitiatief staat los van het Manifest en de petities. 

Massaal
Maurits de Bruin, initiatiefnemer van het burgerinitiatief, is blij dat het initiatief massaal wordt gesteund. De Bruin, opgegroeid in Groenekan en inmiddels ruim 25 jaar woonachtig in Hollandsche Rading is zelf ook een groot tegenstander van deze gigantische windturbines. De beoogde windturbines zullen volgens hem een ramp zijn voor de inwoners, alsook voor de natuurlijke omgeving. De Bruin: ‘Onderzoeken tonen aan dat de windturbines impact hebben op het woon- en leefgenot en gezondheidsschade kunnen opleveren. Daarnaast zijn er onderzoeksresultaten die aantonen dat windturbines een negatief effect hebben op flora en fauna en de populatie in dat gebied’. Daarnaast vindt De Bruin het pure horizonvervuiling. ‘Als burger van zo’n mooie gemeente als De Bilt moet je dit soort masten van 240 meter niet willen’, pleit de Bruin. Hij roept het college op tot behoud en bescherming van de leefomgeving, dus goed rentmeesterschap.

Meer berichten